Autoritățile anunță fonduri europene de 100 de milioane de euro pentru decontarea cheltuielilor cu refugiații ucraineni
Valoarea totală a schemei este de 118 milioane de euro, din care 100 de milioane de euro sunt asiguraţi din Fondul social european, iar diferenţa din bugetul de stat.
”În permanenţă de la izbucnirea conflictului, România a acţionat sub spiritul solidarităţii, solidaritate care continuă să rămână un element constant în lista noastră de priorităţi. Peste 3 milioane de cetăţeni ucraineni ne-au trecut graniţele în ultimele 12 luni şi mulţi dintre ei au beneficiat de sprijin direct de la Guvernul României, fie că ne gândim la hrană, îmbrăcăminte, adăpost, cazare pe termen lung, ajutor financiar de urgenţă, sau servicii medicale. Prin Programul Operaţional Capital Uman, statul român poate deconta, pe bază de cost unitar, o parte a cheltuielilor pentru nevoile de bază. În acest sens avem alocat un buget de aproximativ 100 de milioane de euro din fonduri europene. Am găsit posibilitatea acordării acestei finanţări în urma unui demers comun cu autorităţile de management pentru identificarea posibilităţilor concrete de finanţare din fonduri europene a cheltuielilor efectuate pentru sprijinul refugiaţilor din Ucraina, fără a afecta proiectele aflate în implementare”, a transmis ministrul Marcel Boloş, potrivit unui comunicat oficial.
Apelul de propuneri de proiecte este de tip non-competitiv, cu termen limită de depunere destinat regiunilor mai puţin dezvoltate: Nord‐Est, Sud‐Est, Sud‐Vest Oltenia, Sud-Muntenia, Nord-Vest, Vest, Centru. Se finanţează măsurile de sprijin acordate de statul român refugiaţilor intraţi în România prin punctele de frontieră cu Ucraina şi Republica Moldova, fie ei cetăţeni ucraineni, străini sau apatrizi, pe bază de cost unitar, pentru acoperirea nevoilor de bază imediate, precizează MIPE.
Cuantumul sprijinului care poate fi decontat din fonduri europene este cel stabilit prin Regulamentul (UE) 2022/2039 la 100 EUR pe săptămână pentru fiecare săptămână completă sau parţială în care persoana se află în România, pentru maximum 26 de săptămâni în total, începând cu data sosirii persoanei în România. Sprijinul financiar acordat sub formă de cost unitar poate fi decontat pentru cheltuieli efectuate începând cu data de 24 februarie 2022 şi până la încetarea aplicării Deciziei de punere în aplicare (UE) 2022/382 care prevede măsuri de protecţie temporară acordate persoanelor strămutate de Ucraina, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2023.
Cheltuielile vor fi decontate Ministerului Afacerilor Interne, pe baza listelor cu cetăţenii străini şi apatrizi pentru care se acordă acest sprijin. Guvernul a prevăzut, printr-o ordonanţă de urgenţă adoptată în cursul anului trecut, mecanismul de decontare din fonduri europene a anumitor cheltuieli privind sprijinirea refugiaţilor din Ucraina, prin Programul Operaţional Capital Uman (POCU). În acest scop, în cadrul POCU s-a creat o nouă Axă prioritară – AP9, cu o valoare de 100 milioane euro. Valoarea totală a schemei este de 118 milioane de euro, din care 100 de milioane de euro sunt asiguraţi din Fondul social european, iar diferenţa din bugetul de stat.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: Ucraina , refugiati , fonduri europene
Dată publicare: 03-02-2023 17:24