Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Au accesat ajutorul de 40.000 de € pentru fermieri, iar afacerea lor a explodat

Your browser doesn't support HTML5 video.

Tot mai mulţi tineri vor să facă agricultură în România şi depun cereri pentru finanţare europeană. Anul trecut, cel mai căutat program a fost cel pentru instalarea tinerilor fermieri.

Fie că au vrut să cultive legume, să crească animale, ori să-şi amenajeze o pensiune, zeci de mii de români până în 40 de ani şi-au deschis propria afacere cu bani de la Uniunea Europeană. Cererea este atât de mare, încât alte mii aşteaptă reluarea programului.

Florin are 30 de ani şi pregăteşte să livreze aceste legături de ridichi la un hypermarket din România. Însă până să ajungă aici a muncit 7 ani alături de soţia Nicoleta. Au pornit în 2015 cu 3.000 de metri pătraţi şi în scurt timp au accesat programul tânărul fermier şi au primit 40.000 de euro. Au mai investit încă pe atât şi au ajuns la 20 de sere cu legume întinse pe un hectar şi jumătate, iar culturi de vară pe încă un hectar.

Cea mai mare problemă este lipsă de angajaţi, pe care îi plătesc cu 100 de lei zilnic, plus o masă caldă şi transport. Acum au cinci oameni, însă dacă ar avea mai mulţi, ar produce dublu.

Arnăutu Nicoleta: ”Se pot scoate bani foarte repede, poţi să-ţi recuperezi investiţia. Ne propunem accesarea altor fonduri să ne extindem şi mai mult. Am avea nevoie de 200.000 de euro, dar avem şi noi un aport de 20% investiţie proprie şi 80% investiţie europeană.''

Anul trecut, alţi 10.000 de tineri au accesat măsura de ''Instalare a tinerilor fermieri''. Aceştia au primit peste 400 de milioane de euro de la Uniunea Europeană pentru a începe sau pentru a dezvolta o afacere în agricultură. Au primit finanţare însă şi exploataţiile agricole, adică fermele vegetale şi zootehnice, fermele mici dar şi activităţile non agricole, precum agroturismul.

Pentru agropensiuni, ateliere meşteşugăreşti sau service-uri auto în mediul rural, peste 700 de tineri au primit 60 de milioane de euro.

Cristi Gaine, consultant proiect UE: ”Cei mai mulţi tineri îşi doresc să se ducă acolo unde pot crea propria referinţă în afacerea pe care vor să o conducă. Cu siguranţă agricultura nu va mai avea bani pentru tinerii fermieri în formă de finanțare a proiectelor mici. Mai sunt doar pentru file de produs, în funcţie de politicile pe care statul le va avea în 2019 s-ar putea să meargă pe zona de start-up.''

În prezent, se derulează un program pentru procesarea produselor neagricole, cum ar fi fabricarea pâinii, prăjiturilor, îngheţatei sau a berii artizanale. Până acum 170 de tineri au trimis cereri. Înscrierilor se vor încheia pe 30 iunie şi vor fi alocate 35 de milioane de euro.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult