Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Asociație: ANAF devine Big Brother pentru români, toate datele lor personale vor fi colectate în sistemul e-Factura

ANAF devine oficial Big Brother pentru români, după ce toate datele lor personale vor fi colectate automat în sistemul e-Factura, în urma înregistrării cumpărăturilor online, atrage atenția Asociația pentru Tehnologie și Internet.

Asociația pentru Tehnologie și Internet a sesizat Avocatul Poporului și Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal după ce Guvernul a adoptat în regim de urgență OUG 69/2024, care extinde sistemul e-Factura în relația cu consumatorii persoane fizice.

Întrucât la cumpărăturile online se emit facturi pentru orice achiziție, sistemul e-Factura se va transforma într-o ”bază de date uriașă de date personale, cu informații din sau legate de toate categoriile de date personale, inclusiv date personale cu caracter special (art 9 GDPR) sau datele personale ale copiilor”, arată asociația.

”Statul român nu are nevoie să știe dacă Ion Popescu a cumpărat cremă de hemoroizi”

Potrivit acesteia, ”ceea ce pare o măsură pur fiscală este încă un exemplu de colectare excesivă, dar și un model de incompetență crasă față de datele personale ale cetățenilor și a drepturilor lor fundamentale”.

Statul va strânge astfel ”date detaliate despre obiceiurile de cumpărare online (ce anume cumpără, data și ora exactă, de unde etc.) de la peste 7 milioane de cetățeni care cumpăra de la magazine online administrate de firme din România”.

Citește și
nunta
Se impozitează sau nu darul de nuntă. Răspunsul oficial și final al Fiscului la marea întrebare a românilor. DOCUMENT

”Mai direct și ironic spus statul român nu are nevoie să știe dacă Ion Popescu a cumpărat cremă de hemoroizi pe 25 iunie 2024, la ora 17:02:02”, mai spune asociația, care cere autorităților competente ”să reacționeze public la aceasta încălcare grosolană a drepturilor cetățenilor”.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult