Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Anunțul optimist al BNR privind inflația. Ce se întâmplă cu ROBOR în următoarele luni

Your browser doesn't support HTML5 video.

Banca Naţională anunţă, surprinzător, scăderi de preţuri, după ce am avut scumpiri care ne-au dus spre un nedorit loc fruntaş în Uniunea Europeană.

Guvernatorul Mugur Isărescu spune însă că s-a creat o anumită ''perceptie'' legată de inflaţia care ne-a făcut campioni europeni şi că, în aceste luni de vară, preţurile n-au prea mişcat.

Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR: "Vom avea chiar o inflaţie negativă şi scădere de preţuri. Acum lumea tot repetând că rata inflaţiei anuale e 5%, 5% cea mai mare din Europa, probabil că aceasta a creat o altă percepţie. Şi e adevărată. Inflaţia lunară stagnează de câteva luni bune''.

Ceea ce spune guvernatorul Băncii Naţionale este că nu ar trebui să ne îngrijoreze rata inflaţiei pentru că ar fi în scădere, iar estimarea ar fi de 3,5%.

Prognoza optimistă este însă privită cu scepticim de economişti. Preţurile la carburanţi, gaze şi energie, care au crescut în ultimii ani constant, dar şi pagubele produse de vremea extremă sunt factori care ar trebui luaţi în considerare.

Citește și
lei romanesti
Indicele ROBOR a scăzut la 3,40% pe an, după mai multe zile de stagnare

Aurelian Dochia, analist financiar: ''Situația e mai complicată, cel puţin în zona agricolă, unde sunt mai degrabă aşteptări de creşteri de preţuri după inundaţii şi căldură, preţurile ar avea o tendinţă de crestere''.

Un alt motiv de îngrijorare pentru români este ROBOR, cel în funcţie de care sunt calculate dobânzile la creditele în lei. Acesta a crescut anul acesta vertiginos, însă bancherii spun că acum că va rămâne sub 4%.

Diferenţele în procente pot părea mici, dar traduse în bani înseamnă câteva sute de lei în plus la rate acum faţă de vara anului trecut. La un credit Prima Casă, de 225 mii de lei, rata e acum mai mare cu 330 de lei faţă de august 2017.

Cum nimic nu e sigur, şi cheltuielile pot creşte de la o lună la alta, specialiştii au câteva recomandări.

Andreea Pietrosanu, analist financiar: ''Să apelăm la creditele cu dobândă fixă. Să-şi ţină deoparte câteva rate dacă rămân fără venituri, cam pentru şase luni''.

Indicele ROBOR depinde în primul rând de aşteptările legate de inflaţie, iar pe termen scurt e influenţat de banii din piaţă.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult