Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Anul începe cu creșteri de pensii, de alocații și de salarii, însă lista de scumpiri este lungă

Your browser doesn't support HTML5 video.

Pentru mulți români, 2022 aduce creșteri de salarii, pensii și alocații. Anul nou vine, însă, și cu scumpiri la carburanți și la energie.

Din ianuarie, punctul de pensie și salariul minim se măresc cu 10 procente. Cresc și alocațiile pentru copii, dar majorările se vor evapora rapid, din cauza creșterii prețurilor.

Peste cinci milioane de pensionari au veniturile mărite cu 10%. De la 1 ianuarie, punctul de pensie valorează 1.586 de lei. Cei cu venituri mai mici de 1.600 de lei vor primi și ajutor financiar în ianuarie, pentru plata facturilor, în valoare de cel mult 1.200 de lei.

Totodată, intră în vigoare și creșterile de alocații pentru cei peste trei milioane de copii din țară. În cazul celor sub doi ani, alocația se mărește cu 40%, până la 600 de lei, iar pentru ceilalți - cu 13 procente, până la 243 de lei.

Angajații plătiți la nivel minim au parte și ei de o creștere cu 10,8%. Salariul minim crește la 2.550 de lei. În mână, un angajat va primi 1.524 de lei, cu 138 de lei mai mult decât anul trecut.

Citește și
Pensie
Pensiile vor întârzia două zile în ianuarie. Poșta Română: „Vor fi livrate la domiciliu în perioada 6-17 ianuarie”

Guvernul a calculat și că vor crește salariile în România, în medie, cu opt procente, anul acesta. Asta înseamnă un venit mediu brut de 6.095 de lei. Dacă scădem dările către stat, ramâne un salariu net de 3.565 lei. Dar și produsele și serviciile se vor scumpi, în medie, cu 6,5 procente, așa că nu ar mai rămâne mare lucru din majorarea salarială.

Adrian Codirlașu, economist: “Tot sectorul privat va duce la creșterea salariului pe total economie, însă salariul de la stat este cu 40% mai mare decat cel din privat”.

La capitolul scumpiri, lista din 2022 este lungă. Accizele sunt mai mari pentru aproape toate categoriile de produse - de la carburanți, până la alcool, însă la țigarete rămân pe loc. La pompă, creșterea estimată este de 7 bani pe litru.

Și prețurile la energie cresc, dar cel puțin până pe 31 martie, facturile sunt plafonate și compensate de stat.

Pe de altă parte, din 2022, vorbim mai ieftin la telefon - costurile pentru telefonul fix și mobil ar trebui să scadă cu 20 de procente. 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult