Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Anul 2021 ar putea fi anul recordurilor ca număr de locuințe livrate și vândute. Câte case au fost cumpărate

Your browser doesn't support HTML5 video.

Mii și mii de locuințe au fost construite în acest an în zonele marilor orașe. Doar în București au fost ridicate peste 25 de mii de case și apartamente, iar Timișoara a depășit Cluj-Napoca la numărul de locuințe în dezvoltare.

În ciuda prelungirii crizei sanitare, dar și a scumpirilor generalizate, foarte mulți români, au devenit proprietari în 2021.

Peste 150.000 de case și apartamente au fost vândute în întreaga țară, din ianuarie și până în noiembrie. Asta înseamnă cu 65% peste numărul din aceeași perioadă a lui 2020, arată datele Agenției de Cadastru.

Doar în București și împrejurimi, anul acesta au fost cam 25.000 de apartamente și case în diferite etape de construcție, iar toate reprezintă investiții de 750 de milioane de euro, adică jumătate din totalul la nivel național. Pentru prima dată în ultimul deceniu, Timișoara întrece Cluj-Napoca la numărul de locuințe aflate în dezvoltare - 5.500, respectiv 5.000. Specialiștii din imobiliare spun că în zona Clujului se găsesc tot mai greu terenuri pentru locuințe.

Daniel Crainic, specialist imobiliare: ”Spre deosebire de Cluj, Timișoara are în continuare o serie de terenuri foarte bine localizate disponibile. Cu suma de care ai nevoie pentru a cumpăra în Cluj un apartament la periferie, în Timișoara poți cumpăra central sau semicentral liniștit.''

Citește și
Casele scăldate în lumină naturală sunt tot mai căutate în România. Dezavantajele acestor locuințe
Casele scăldate în lumină naturală sunt tot mai căutate în România. Dezavantajele acestor locuințe

Cluj-Napoca își menține însă primul loc în topul prețurilor la imobiliare, cu un preț mediu de vânzare de 1.960 de euro pe metrul pătrat, față de 1.630 de euro în București. La nivel național, prețurile cerute au crescut cu 15,1% în ultimele 12 luni.

Totuși, chiar dacă suntem încă în pandemie, anul acesta ar putea fi unul al recordurilor, ca număr de locuințe livrate și vândute, spun consultanții unei companii de consultanță imobiliară. Creșterea veniturilor și ieftinirea creditelor din ultimii ani i-au încurajat pe mulți români să cumpere locuințe, chiar din faza de proiect și în ciuda scumpirilor.

Gabriel Voicu, vicepreședinte companie de consultanță imobiliară: ”Cu salariul mediu de astăzi, este mult mai accesibil să cumperi un apartament cu două camere, la un preț mediu. Astăzi iți trebuie mai puțin de 100 de salarii sau 8,5 ani, iar în 2008-2009 iți trebuiau 33 de ani.''

Antoanela Comșa, Asociația Investitorilor Imobiliari din România: ”Lumea a făcut economii în perioada de pandemie. S-a văzut că în ultimii ani a fost o creștere de 5-7% a prețurilor apartamentelor.''

Pe de altă parte, și creditele se vor scumpi de la anul, pentru că dobânzile sunt în creștere, ceea ce îi va pune pe mulți români să se gândească de două ori înainte să se împrumute, mai ales că ne confruntăm și cu cea mai mare inflație din ultimul deceniu.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult