Angajaţii care lucrează pe cont propriu, mai cautați ca oricând în România. Ei produc 24% din PIB
Your browser doesn't support HTML5 video.
Asta și pentru că multe companii se feresc să angajeze pe termen nedeterminat şi preferă să încheie contracte punctuale. Potrivit Eurostat, în România lucrează aproximativ 1,2 milioane de free-lanceri.
Ciprian este compozitor de muzică pentru film şi teatru. Are 12 filme în portofoliu, dar a avut colaborări şi cu teatre din Londra.
Ciprian Iacob, freelancer: „Libertatea pe care am reuşit să mi-o câştig lucrând ca freelancer, mi-a oferit alte satisfacţii. Pe lângă parte de compoziţie, trebuie să fac şi un plan pentru carieră, un plan la începutul fiecărui an, să îmi găsesc clienţii, să intru în contact cu diferiţi regizori, actori, să fiu tot timpul la curent cu ce se întâmplă.”
Şi Claudiu Petrescu îşi câştigă existenţa din proiecte individuale. Este inginer de profesie şi după cinci ani de lucru într-o companie a decis să meargă pe cont propriu.
Claudiu Petrescu: „Ca freelancer îmi pot organiza timpul, pot să colaborez cu cine doresc şi pot să lucrez de oriunde.”
De la arhitecţi, stilişti, designeri de interior, oameni de vânzări sau marketing, până la IT-iști sau contabili, România numără peste 1,2 milioane de freelanceri. Cine lucrează pe cont propriu trebuie să îşi înfiinţeze o microintreprindere ori să fie persoana fizică autorizată, pe scurt PFA.
Anca Rancea, Asociația freelancerilor din România: „Culmea este că deşi avem doar 14% procentajul freeelancerilor în România, ei produc 24% în PIB, ne referim strict la veniturile care provin din forţa de muncă, generate de forța de muncă. Este o creştere, faţă de ultimii ani, şi asta pentru că toate lumea s-a observat o tendință de a-şi rotunji veniturile prin alte activităţi extra-job.”
Există însă şi dezavantaje în cazul celor care lucrează pe cont propriu. Nu îşi pot lua concediu plătit, credite de la bancă şi nu pot beneficia de şomaj. Cu toate acestea, pandemia a dezvoltat şi mai mult această piaţă, iar companiile sunt dispuse să angajeze prestatori de servicii, în loc să investească într-un om nou.
Alexandra Micu, specialist resurse umane: „Toate companiile îşi doresc să îşi crească cifra de afaceri, doresc să recupereze anul trecut care nu a fost unul extraordinar pentru toate domeniile de actvitate şi atunci apelând la freelanceri, la firme mai mici româneşti reuşesc să aibă rezultate mai rapid. Asta este de fapt, orice companie vrea să recupereze cifra anului trecut şi atunci îşi doreşte să aibă rezultate cât mai rapid şi oamenic are ştiu ce au de făcut.”
Potrivit Eurostat, România se afla printre țările cu cel mai mare procent de freelanceri, similar cu Polonia și foarte aproape de Italia. Aici, angajaţii pe cont propriu sunt protejaţi de autorităţi şi pot primi ajutor financiar în situaţii excepţionale, cum a fost pandemia.