Analistul John Hardy, pentru Știrile PROTV: ”Ne îndreptăm spre o reducere a ratei inflației, dar nu putem răsufla ușurați”
Your browser doesn't support HTML5 video.
Însă nu putem răsufla ușurați este de părere John Hardy un cunoscut analist de la „Saxo Bank”, care a acordat un interviu pentru Știrile ProTV.
Există îngrijorări legate de costul energiei pe termen lung, susține acesta. În plus, criza bancară de la nivel internațional poate de asemenea, pe termen lung, să aibă un impact negativ pentru economie și ar putea duce chiar la recesiune.
Cum preţurile la energie au scăzut pe piețele internaționale sunt condiții ca inflația să se reducă anul acesta, spune John Hardy, șeful strategiei pe piața valutară la Saxo Bank.
John Hardy, șeful strategiei pe piața valutară la Saxo Bank: ”Există speranță, că ne îndreptăm cel puțin spre o reducere a ratei inflației. Cred că este puțin riscant să răsuflăm ușurați, cred că încă există îngrijorări pe termen lung legate de costul energiei nu de unde o cumpărăm, ci costul energiei în Europa”.
Deși Banca Națională a României a crescut dobânda cheie în contextul inflației ridicate, analistul consideră că nu a fost suficient.
John Hardy, șeful strategiei pe piața valutară la Saxo Bank: ”Aici, în România, mi se pare cam mică, în condițiile în care nivelurile de inflație sunt foarte ridicate. Și există un risc oriunde, băncile centrale zic că vom reveni la normal, vom reveni la o inflație de 2%. Încrederea în moneda în sine poate fi pierdută și poate accelera, agrava inflația”.
Îngrijorări sunt și în contextul crizelor de la Silicon Valley Bank și Credit Suisse.
John Hardy, șeful strategiei pe piața valutară la Saxo Bank: ”Nu vedem risc de criză sistemică și dacă încep să se miște lucrurile în această direcție credem că autoritățile vor interveni repede. Oricum, impactul pe termen mediu și lung este destul de serios și poate fi negativ pentru economie, pentru că creditarea e atât de importantă pentru economie. Asta va duce la condiții mult mai aspre de creditare, iar creditarea este cea care alimentează creșterea economică. Cred că suntem mai aproape de următoarea recesiune cu această situație pe care o avem acum în sistemul bancar”.