Modifica setarile cookie
Toate categoriile

ANAF vrea mai mulți inspectori pentru a-i verifica pe românii pe care îi bănuiesc că nu plătesc toate taxele

Agenția Națională pentru Administrare Fiscală (ANAF) a cerut extinderea numărului de oameni care verifică situația fiscală a românilor.

Cererea instituției a venit după ce a descoperit peste că peste jumătate de milion de persoane au declarat venituri mult mai mici decât estimările făcute de inspectori, potrivit avocatnet.

Proiectul de ordin al instituției prevede mai multe verificări atât în cazul persoanelor fizice, cât și al structurilor de inspecție fiscală din cadrul unităților subordonate direcțiilor generale regionale ale finanțelor publice.

Ce grupuri vor mai verifica neplata taxelor, la cererea ANAF

Verificarea situației fiscale personale urmează să se facă potrivit modificărilor Ordinului ANAF nr. 2.778/2020, de către: Direcţia generală control venituri persoane fizice din cadrul aparatului propriu al ANAF (deja prevăzută); Serviciile de verificări fiscale din cadrul aparatului propriu al direcţiilor generale regionale ale finanţelor publice; Structurile de inspecție fiscală persoane fizice din cadrul unităților subordonate direcțiilor generale regionale ale finanțelor publice.

Proiectul menționează că numărul mare (peste 561.000) de persoane fizice cu risc de nedeclarare a veniturilor impozabile excede capacitatea actuală a ANAF de a face verificări.

Citește și
lucian heius, anaf
ANAF începe de vineri controalele masive pentru verificarea veniturilor persoanelor fizice
Cum se decide ce persoane vor fi verificate, potrivit Codului de procedură fiscală  

Pentru a verifica situația fiscală a unei persoane fizice, Codul de procedură fiscală prevede următoarele activități preliminare: analiza de risc pentru stabilirea riscului de neconformare la declararea veniturilor impozabile pentru un grup de persoane fizice sau pentru cazuri punctuale, la solicitarea unor instituţii ori autorităţi publice; riscul de neconformare la declararea veniturilor impozabile aferent unei persoane fizice reprezintă diferenţa semnificativă între veniturile estimate în cadrul analizei de risc şi veniturile declarate de persoana fizică şi/sau de plătitori pentru aceeaşi perioadă impozabilă; diferenţa este semnificativă dacă între veniturile estimate în cadrul analizei de risc şi veniturile declarate de persoana fizică şi/sau de plătitori este o diferenţă mai mare de 10% din veniturile declarate, dar nu mai puţin de 50.000 lei; selectarea pe baza analizei de risc a persoanelor fizice care vor fi supuse verificării situaţiei fiscale personale.

Verificarea unei persoane poate dura până la 270 de zile, iar dacă organul fiscal descoperă venituri nedeclarate, contribuabilul va fi forțat să plătească impozitul, în urma unor discuții între Fisc și acesta.

Proiectul de ordin al ANAF va fi aplicabil după ce va fi semnat de șeful ANAF și va fi publicat în Monitorul Oficial.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult