ANAF a emis decizie de impunere rușilor de la Lukoil pentru un impozit neplătit de peste 50 de milioane de lei
ANAF cere gigantului petrolier rus să plătească un impozit suplimentar de peste 50 de milioane de lei pe profituri obținute în 2021 din operațiuni de vânzare în România de produse petroliere, inclusiv la export, potrivit Profit.ro.
ANAF i-a emis decizie de impunere gigantului petrolier rus Lukoil, în urma unei inspecții fiscale, solicitându-i să plătească impozit suplimentar în sumă totală de peste 50 de milioane de lei pe profituri obținute în 2021, din operațiuni din România de vânzare de produse petroliere, inclusiv la export, potrivit Profit.ro.
Decizia de impunere a fost emisă de Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Ploiești din cadrul ANAF pe numele sucursalei locale a Litasco, divizia de trading de țiței și produse petroliere înregistrată în Elveția a grupului Lukoil, divizie prin intermediul căreia rușii își controlează cele mai importante business-uri din România, respectiv rețeaua de benzinării Lukoil și rafinăria ploieșteană Petrotel.
Lukoil a raportat pentru 2021 în România profituri nete cumulate de peste 182 milioane lei, grosul fiind înregistrat de stațiile de alimentare cu carburanți (peste 160 milioane lei, la o cifră de afaceri de aproape 8 miliarde lei).
ANAF a calculat un impozit neplătit de Lukoil de peste 50 de milioane de leiÎn urma controlului fiscal, inspectorii ANAF au tras concluzia că Litasco SA Geneva Sucursala București, sediul permanent din România al Litasco Geneva, ″a omis înregistrarea în contabilitate și declararea corespunzătoare a unor operațiuni desfășurate în perioada ianuarie-iunie 2021. Pentru operațiunile menționate, ANAF a stabilit pentru Litasco București o bază de impozitare suplimentară de 317.285.628 lei, pentru care a calculat impozit pe profit de 50.765.701 lei.
Litasco Geneva a atacat dispoziția de măsuri emisă de ANAF pe numele sucursalei sale românești în instanță, în ultimele zile ale anului trecut. Compania a încercat să obțină și suspendarea executării acesteia până la finalizarea procesului pe fond în care urmărește anularea ei, însă fără succes.