Ajutor de 3.000 € pentru fermierii care cultivă usturoi. Noua cerință din acest an
Your browser doesn't support HTML5 video.
Există însă și câteva obligații: producția trebuie vândută cu acte în piață, iar fermierii trebuie să prezinte un registru cu toate tratamentele pe care le-au aplicat plantației - cerință care nu exista anul trecut.
În Buzău, subvenţia de 3.000 de euro i-a făcut pe fermieri să îşi sporească suprafeţele cultivate cu usturoi. Anul trecut au semănat pe 90 de hectare, acum vor să ajungă la 200 de hectare.
Cei mai mulţi vor să planteze usturoi românesc, mai gustos şi mai rezistent, spun ei.
Ministerul Agriculturii a anunţat că subvenţia pentru culturile de usturoi va fi acordată anul acesta fermierilor care vor cultiva planta pe o suprafaţă de cel puţin trei mii de metri pătraţi.
În plus, ei trebuie să obţină o producţie de cel puţin 3 kilograme de usturoi de pe fiecare 10 metri pătraţi şi să îşi vând marfă cu factura între 1 iulie şi 20 noiembrie.
În pieţele din Bihor, usturoiul de sămânțe se vinde cu peste 10 lei kilogramul.
Spre deosebire de anul trecut, fermierii care vor primi subvenţia pentru usturoi trebuie să ţină un registru cu toate tratamentele fitosanitare pe care le aplică plantelor. Pe unii, asta îi sperie.
Fermierii care vor să primească subvenţia de 3.000 de euro pentru culturile de usturoi pot depune cereri la Direcţiile Agricole până pe 15 mai.