Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Afinele românești merg la export, iar în magazine găsim aduse din străinătate

Your browser doesn't support HTML5 video.

În timp ce supermarketurile din ţară nu par interesate, afinele româneşti vor merge la export.

Nisipurile din sudul țării sunt favorabile pentru aceste culturi pretențioase, dar care aduc mari beneficii. Fermierii obţin în jur de 7 euro pe kilogram.

Ca să ajungă la export, afinele trebuie să îndeplinească anumite condiţii. Să aibă între 14 şi 22 mm, să fie recoltate în lădiţe suspendate pentru a nu fi contaminate şi în suporţi metalici cu umbrar. Depozitarea se face în camere frigorifice.

Un antreprenor din Dolj a înființat în 2010 o plantație de afin pe 10 hectare, în comuna Robănești. A investit peste 600.000 de euro, jumătate bani europeni. În primii ani a exportat în Portugalia, Anglia şi Olanda, iar anul acesta întreaga sa producţie va merge în Germania.

Recoltarea se face manual, cu ajutorul zilierilor.

Un alt fermier are o plantaţie de 60 de hectare care este împărţită în două judeţe - Olt şi Dolj. Investiţia într-un hectar cultivat cu afin ajunge la 70.000 de euro, însă profitul e bun. Un kilogram de fructe pleacă de la producător cu preţuri cuprinse între 4 şi 7 euro.

Cam 7 - 10 tone de afine se culeg la un hectar, iar străinii le cunosc beneficiile.

Potrivit reprezentanţilor Ministerului Agriculturii, suprafaţa cultivată cu afine a crescut în ultimii ani de la 128 de hectare la aproape 183.

Cu toate astea, în hipermarketurile româneşti se vând afine aduse din străinătate. Cele mai multe vin din Spania.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult