Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Afacerile afectate cel mai grav de pandemie. Cazinourile şi jocurile de noroc îşi revin cel mai rapid

Your browser doesn't support HTML5 video.

Cazinourile şi jocurile de noroc sunt activităţile care îşi revin cel mai rapid, din criza generată de pandemie. O spun cifrele privind starea economiei, publicate de Institutul Naţional de Statistică.

În schimb, la categoria servicii pentru populaţie, cel mai rău stau deocamdată, saloanele de coafură şi frizeriile.

Activităţile economice au început să îşi revină încet-încet după fiecare măsură de relaxare adoptată de autorităţi, dar per-total suntem încă departe de ceea ce se întâmplă anul trecut, de pildă. E şi firesc pentru că groapa în care ne-a aruncat pandemia care a adus cu ea două luni de carantină.

Domeniul serviciilor de piaţă prestate populaţiei a scăzut, de exemplu, în primele şapte luni ale acestui an cu 36% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Acest declin a fost cauzat în principal de reducerea activităţii agenţiilor de turism, unele dintre cele mai lovite de pandemie, cu 49%, închiderea temporară a activităţilor de jocuri de noroc şi a altor activităţi recreative care au înregistrat o scădere de 39,3% dar şi a hotelurilor şi restaurantelor care au scăzut cu 33,7%.

Şi volumul cifrei de afaceri din vânzarea, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi motocicletelor a scăzut în primele 7 luni cu 14,2% faţă de acelaşi interval de anul trecut. La această categorie, cele mai mari pierderi au fost la comerţul cu maşini care a scăzut cu 20,6%.

Citește și
restaurante
Județul în care 16 localități închid restaurantele, după ce a crescut numărul de cazuri de COVID-19

Dar piaţa îşi revine uşor şi vedem asta în cifrele aferente lunii iulie. Astfel, în vârf de sezon estival, serviciile de piaţă prestate populaţiei, deşi în scădere cu 24,6% faţă de iulie 2019, au crescut cu 47,5% faţă de luna iunie a acestui an. Dar să nu uităm că iunie a fost luna de început de vară când încă nu toate activităţile fuseseră reluate după starea de urgenţă. La această creştere cel mai mult au contribuit jocurile de noroc şi alte activităţi recreative care au înregistrat un plus de 89,8%, dar şi activităţile agenţiilor de turism care au crescut cu 44,5% faţă de iunie 2019.

Hotelurile şi restaurantele au avut, de asemenea, un plus de 41,7% iar serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare au avut un salt de 19%.

Atenţie însă, deşi par mari, aceste procente sunt explicabile pentru ca să nu uităm mare parte din aceste activităţi au fost oprite în perioadă anterioară.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult