Modifica setarile cookie
Toate categoriile

A intrat în vigoare cota redusă de TVA pentru casele care costă până în 140.000 de euro

Your browser doesn't support HTML5 video.

Dacă aveți în plan să cumpărați un apartament sau o casă nouă anul acesta veți plăti doar 5% TVA pentru locuințele mai scumpe.

De la 1 ianuarie a intrat în vigoare cota redusă de TVA pentru case care costă până-n 140.000 de euro dar, atentie, trebuie să fie noi. Preţurile vor creşte şi în 2022, anunţă specialiştii în imobiliare, pentru că şi materialele de construcţii se tot scumpesc.

Un apartament de trei camere care are o suparafaţă utilă de aproximativ 100 de mp se încadrează la TVA de 5%, fiind sub pragul de 700.000 de lei fără TVA.

Majoritatea apartamentelor dintr-un complex rezidențial din nordul Bucureștiului se îndrează acum pentru cotă redusă de TVA, de 5%. Măsura, amânată de anul trecut, se aplică pentru locuințele noi.

„Foarte mulţi au aşteptat intrarea în vigoare a acestei legi, oamenii încadrându-se acum la nişte apartamente premium, putând în acest fel să cumpere apartamentul pe care şi-l doresc, fără a face rabat în detrimentul suprafeţei sau calităţii”, a explicat Mihai Firulescu, director de vânzări al unui ansamblu rezidențial.

Citește și
imobiliare, blocuri
Proiect: TVA de 5% va fi aplicată la locuințe până în 140.000 de euro, o singură dată, numai pentru prima locuință

Potrivit ordonanței aprobate de Guvern, de acum și locuințele între 450.000 și 700.000 de lei, adică între 90.000 și 140.000 de euro, pot fi cumpărate cu TVA de 5%. O persoană sau o familie poate cumpăra însă o singură locuință cu această facilitate. „Nu ţine cont de numărul de locuinţe achiziţionate înainte de 1 ianuarie 2022. Vom finaliza şi o procedură prin care notarii să notifice aceste achiziţii, a unei singure locuinţe, astfel încât să nu mai fie nevoie de declaraţii pe propria răspundere şi lucrurile să poată fi verificate mai rapid”, a declarat Alin Chițu, secretar de stat în Ministerul de Finanțe.

Cum 2021 a fost un an cu recorduri de vânzări, prețurile se anunță tot în creștere. „Dacă ne raportăm la Bucureşti, estimăm un procent de creştere de aproximativ 12%. Dar care în principal se va datora creşterii preţurilor materialelor de construcţii, care nu s-au oprit, din păcate, costurile fiind mai mari şi cu forţa de muncă, şi bineînţeleg şi cu dificultăţile globale de aprovizionare”, a explicat Viorel Mohorea, expert imobiliar.

„Preţurile oricum sunt cotate fără TVA. Preţul dezvoltatorului va fi acelaşi, dar consumatorul va percepe că preţul este mai mic, deci eu cred că reducerea venită din diminuarea cotei TVA va beneficia într-adevăr consumatorul. Marea necunoscută, din punctul meu de vedere, vine nu din cota de TVA, ci din creşterea dobânzilor, deci un cost mai ridicat al împrumutului”, a declarat Alexandra Smedoiu, președintele CFA România.

Cei care se îndatorează pentru o locuință vor avea așadar costuri mai mari. Ratele la credite au crescut din toamnă cu până la 15%. Robor la 3 luni, de exemplu, depășește acum pragul de 3%, iar ircc, indicele aplicat pentru creditele noi, este de asemenea în creștere.

Puteți opta pentru un credit cu dobândă fixă pentru a vă proteja de noi creșteri și este indicat ca ratele să nu depășească un sfert din totalul veniturilor, chiar dacă banca permite mai mult.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult