Modifica setarile cookie
Toate categoriile

2022 a început cu prețuri record la pompă: “Ca hoţii. Câte puţin să nu simţim”

Your browser doesn't support HTML5 video.

2022 a început cu prețuri record, la pompă. Benzina și motorina s-au scumpit și cu 25 de procente în ultimul an, iar acum vedem noi majorări de prețuri, după ce au crescut accizele de la 1 ianuarie.

Se întâmplă asta pentru că este cerere din ce în ce mai mare în toată lumea.

“S-au scumpit toate, atât benzina, cât şi motorina”.

“La pompă, ca hoţii. Câte puţin să nu simţim”.

“Se scumpeşte pe zi ce trece. Nu ne mai descurcăm cu plinul, e destul de greu”.

„Atât timp cât salariile rămân la fel şi restul preţurilor cresc, bineînţeles că este o problemă”.

Acum un an, un litru de benzină la pompă era în jur de 4 lei și 80 de bani. În vară, însă, prețul mediu a ajuns la aproape 6 lei, iar în noiembrie, era deja 6,3 lei. Tot atât este și acum un litru de benzină, după ce scăzuse în decembrie, însă la unele benzinării trece și 6 lei și 50 de bani. Dacă facem un calcul vedem că pentru un plin de benzină de 40 de litri, de exemplu, plătim acum în plus peste 60 de lei, față de anul trecut.

Iar prețul motorinei a urmat aceeași traiectorie. Principala cauză este creșterea prețului petrolului, însă, românii au văzut scumpiri la pompă și pentru că leul a pierdut teren în fața dolarului american. La asta se adaugă un dezechilibru între cerere și ofertă.

Citește și
scumpiri
Anul începe cu creșteri de pensii, de alocații și de salarii, însă lista de scumpiri este lungă

Răzvan Nicolescu, expert energie: “Economia s-a relansat, au fost mai multe transporturi decât în perioada de criză sanitară, oameni au circulat mai mult. În acelaşi timp, oferta nu este la fel de elastică ca şi cererea la carburanţi. E nevoie de mai mult timp pentru a face faţă din punct de vedere al ofertei la o cerere crescută, şi atunci, pe acest fond de decalaj între cerere şi ofertă, preţurile cresc.”

În plus, cum mai mult de jumătate din prețul carburanților la benzinării este reprezentat de taxe către stat, majorarea accizelor de la 1 ianuarie, cu peste 6 bani pe litru, se vede deja pe bonul de plată.

Analiștii anticipează o ușoară ieftinire în șase luni, însă pe termen scurt nu este exclus să mai vedem scumpiri. 

Claudiu Cazacu, specilist investiții: “Anul acesta începe într-o notă tensionată, cu ceea ce se întâmplă în Kazahstan şi cu o reducere a producţiei în Libia, care pun presiune pe petrol. Deja putem ajunge într-un teritoriu în care lucrurile să ia viteză. Sperăm să nu se înțâmple asta, pentru că deja avem un mediu inflaţionist.”

Cu o putere de cumpărare mică, România, totuși, are printre cele mai mici prețuri ale combustibililor din regiune, alături de Bulgaria. În Germania și Franța, prețul mediu al unui litru de benzină trece de 8 lei, iar Olanda are printre cele mai mari prețuri din lume.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult