Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Europarlamentarele transformă extremiștii într-o forță de temut și zguduie Franța. Macron ”joacă poker” cu viitorul țării

Your browser doesn't support HTML5 video.

După anunțarea rezultatelor la alegerile pentru Parlamentul European, Ursula von der Leyen a început negocierile pentru conducerea Comisiei Europene şi se declară deschisă mai multor înţelegeri.  

Între timp, cu mai puțin de două luni înainte de Jocurile Olimpice, organizate la Paris, Franța se pregătește de alegeri anticipate.

Candidata Partidului Popular European pentru un al doilea mandat la conducerea Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, le-a propus socialiştilor şi liberalilor să reediteze în noul Parlament European majoritatea celor trei mari grupuri politice pro-europene.

Ursula von der Leyen: ”Vom aborda marile familii politice care au lucrat bine cu noi în ultimul mandat. Aceștia sunt S&D, socialiștii și social-democrații, și Renew, liberalii".

Totuși, spune că lasă "uşa deschisă" şi altor înţelegeri.

Citește și
SOSOACA, FIREA, LAZARUS, GEORGE SIMION
Cine ne va reprezenta în Parlamentul European. Pe cine au trimis românii la Bruxelles

Ursula von der Leyen: "Scopul meu este să continui pe această cale alături de cei care sunt pro-europeni, pro-ucraineni și pro-statul de drept. Împreună vom și putem forma un bastion împotriva extremelor de stânga și dreapta".

Din primele trei grupări politice din legislativul european de la Bruxelles, Partidul Popular European este singurul care a câștigat câteva mandate în plus. Social -democrații au ținut linia, iar Renew a pierdut peste 20 de mandate.

Un sfert din Parlamentul European este alcătuit din extremiști

Partidele naționaliste au capitalizat nemulțumirea electoratului cu privire la creșterea prețurilor, migrație și costul politicilor de mediu, iar acest lucru se simte în ascensiune extremei drepte din Parlamentul European. Au obținut peste 60 de mandate în plus.

Iar dacă punem la socoteală și cele 36 de mandate ale extremei stângi, calculele ne arata că un sfert din Parlamentul European este dominat de extremiști.

Formațiunile de extremă dreapta au câștigat alegerile europarlamentare sau au obținut un avans semnificativ în țări precum Italia, Franța, Germania, Belgia sau Austria.

Sophia Russack, analist CEPS: ”Aceștia (reprezentanții grupurilor de extremă dreapta) vor avea o mare pondere în Parlamentul European, vor deține până la un sfert de mandate. Doar că în parlament ai nevoie de 50% pentru a lua sau a schimba deciziile. Deci nu vor avea putere de decizie. Dar, desigur, ceea ce pot face ei este să dea un ton diferit, să schimbe narațiunea și să-și normalizeze încet mentalitatea de extremă dreapta și pozițiile lor extremiste".

Între timp, Franța a fost zguduită de anunțul președintelui.

Sophia Russack, analist CEPS: ”Am anticipat că partidele de extremă dreaptă din Franța se vor descurca foarte bine. Dar ceea ce a fost o surpriză, desigur, a fost reacția lui Macron de a convoca alegeri anticipate".

Macron își ”ia destinul în propriile mâini în fața istoriei și face un pariu uriaș”

Scrutinul se va desfășura pe 30 iunie și 7 iulie.

Anne Hidalgo, primarul Parisului: ”Decizia de dizolvare (a parlamentului) chiar înainte de Jocurile Olimpice este o lovitură suplimentară, pe care eu fac eforturi s-o înțeleg".

Emmanuel Macron "joacă poker" și își asumă "riscuri enorme cu viitorul politic al țării sale" - avertizează analiștii.

Dominique Moïsi, analist politic: ”El încearcă să-și ia destinul în propriile mâini în fața istoriei și, pentru asta, face un pariu uriaș. Adunarea Națională va ajunge la putere, iar francezii vor realiza cât de incompetenți, cât de ideologici și cât de periculoși sunt aceștia. Cred că aceasta poate fi strategia lui".

Agnes Poirer, comentator politic: „Am putea să avem o situație catastrofală. Totuși președintele Macron are răgaz trei ani până la următoarele alegeri prezidențiale. Trei ani în care poate demonstra țării ce presupune un guvern de extremă dreapta".

Chiar dacă formațiunea lui Marine Le Pen va obține majoritatea în parlamentul francez, Emannuel Macron rămâne președinte și va fi în continuare responsabil de apărare și de politica externă a țării. Dar va pierde controlul asupra agendei interne.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult