Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Au început alegerile europarlamentare. Primul stat din UE în care s-au deschis secțiile de votare

În Olanda s-au deschis joi dimineaţa, la ora locală 7:30 (05:30 GMT), secţiile de votare pentru alegerile europarlamentare care se vor desfăşura până duminică în întreaga Uniunea Europeană, transmit AFP şi Reuters.  

La ora locală 21 (19:00 GMT) vor fi anunţate rezultatele unui prim sondaj la ieşirea de la urne. Cifrele oficiale sunt aşteptate abia duminică la ora 21:00 GMT.

Naţionaliştii conduşi de Geert Wilders par să se îndrepte spre un nou rezultat bun. Partidul Libertăţii (PVV) este plasat de un sondaj de opinie la egalitate cu alianţa Laburişti/Verzi de Stânga, cu câte opt mandate de deputat european, ceea ce ar constitui o victorie pentru Wilders, care nu a reuşit să îşi asigure un loc în Parlamentul European la precedentele alegeri, în 2019.

Atunci, laburiştii au obţinut şase mandate, iar ecologiştii trei. Anul acesta, cele două formaţiuni de extremă stângă au candidaţi pe o listă comună, deşi vor face parte din facţiuni diferite în PE după vot.

Wilders este susţinut tot mai puternic de olandezi, cărora le promite să reprime migraţia pentru azil. El a câştigat astfel alegerile legislative din noiembrie anul trecut.

Au urmat luni de negocieri tensionate, în urma cărora politicianul de 60 de ani a ajuns la un acord cu alte trei partide conservatoare, alături de care PVV va forma un guvern de extremă dreaptă, probabil înainte de sfârşitul lui iunie.

Coaliţia guvernamentală a anunţat că va adopta o poziţie dură la Bruxelles, cerând ca Olanda să fie exceptată de la unele reguli ale Uniunii Europene privind acordarea de azil şi mediul, precum şi reducerea semnificativă a contribuţiei olandeze la bugetul european.

Wilders susţine de multă vreme că Olanda ar trebui chiar să iasă din UE, însă înaintea alegerilor pentru Parlamentul European şi-a moderat tonul şi a renunţat la obiectivul de a organiza un referendum privind apartenenţa la Uniune.

El a anunţat că obiectivul PVV este acum limitarea puterilor UE din interiorul PE, eventual în alianţă cu partidele de dreapta din Italia şi Franţa, conduse de premierul Giorgia Meloni, respectiv de Marine Le Pen.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult