Istoria participărilor naționalei României la Campionatul European de fotbal. Câte victorii au obținut "tricolorii"
EURO 2024 - competiție care va fi transmisă de PRO TV, Pro Arena, și VOYO - este cel de-al 6-lea turneu final la care România va fi prezentă.
Perioada 1960-1980 înseamnă în contextul Campionatelor Europene, pentru România, cinci campanii în care calificarea la turneul final a rămas doar un vis. Abia la ediția 1984 am fixat premiera, la competiția organizată de Franța, scrie frf.ro.
Naționala noastră s-a calificat de pe locul 1 într-o grupă cu Suedia, Cehoslovacia, Italia și Cipru. La turneul final am încheiat în grupe, cu un singur punct, după 1-1 cu Spania, 1-2 cu RFG și 0-1 cu Portugalia.
Lotul convocat de selecționerul Mircea Lucescu i-a avut în componență pe Lung, Moraru, Iordache, Rednic, Ștefănescu, Ungureanu, Iorgulescu, Klein, Andone, Negrilă, Țicleanu, Boloni, Hagi, Irimescu, Dragnea, Augustin, Coraș, Cămătaru, Zare, Gabor.
Singurele Europene consecutiveEdițiile 1996 și 2000, prima cu Anghel Iordănescu pe bancă, iar a doua, cu Emeric Ienei, sunt singurele consecutive când am fost calificați la EURO. La prima am părăsit faza grupelor după 0-1 cu Franța și Bulgaria, 1-2 cu Spania.
Lotul României la EURO 1996: Stelea, Prunea, Tene, Petrescu, Prodan, Belodedici, Gh. Popescu, Selymeș, Doboș, Mihali, Filipescu, Lupescu, Sabău, Hagi, Munteanu, Gâlcă, Stângă, Lăcătuș, Răducioiu, Ad. Ilie, Moldovan, Vlădoiu.
La a doua ne-am calificat în premieră dincolo de prima etapă a competiției! Însă, după 1-1 cu Germania, 1-2 cu Portugalia și 3-2 cu Anglia, am fost eliminați în sferturile de finală de Italia, 0-2.
Lotul României la EURO 2000: Lobonț, Stelea, Prunea, Petrescu, Ciobotariu, Filipescu, Gh. Popescu, Chivu, Belodedici, Contra, Gâlcă, Munteanu, Hagi, Fl. Petre, Lupescu, Lincar, Hîldan, Mutu, Moldovan, Ad. Ilie, Roșu, I. Ganea.
Calificați o dată la 8 aniUltimele trei Campionate Europene la care România s-a calificat, incluzând aici și EURO 2024, respectă linia temporală cu o calificare la două ediții. Practic, după EURO 2000, au urmat EURO 2008, apoi EURO 2016 și, acum, provocarea din Germania.
La EURO 2008, tricolorii au avut o prestație onorabilă dar nu au mai reușit să iasă din grupe. A fost 0-0 cu Franța, 1-1 cu Italia și 0-2 cu Olanda pentru naționala pregătită atunci de Victor Pițurcă.
Lotul nostru i-a avut în componență pe Lobonț, M. Popa, Stăncioiu, Contra, Raț, Tamaș, Chivu, Săpunaru, Ghionea, Goian, Moți, Șt. Radu, Rădoi, Fl. Petre, Codrea, Cociș, Nicoliță, Ad. Cristea, Dică, Marica, Mutu, M. Niculae, D. Niculae.
La ultima participare, cu Anghel Iordănescu selecționer, Europeanul francez din 2016, am pierdut în meciul inaugural al turneului, 1-2 cu Franța, urmând 1-1 cu Elveția și 0-1 cu Albania în grupe.
Lotul tricolorilor la ultimul EURO: Tătărușanu, Pantilimon, Lung jr., Mățel, Raț, Moți, Chiricheș, Găman, St. Filip, Dr. Grigore, Săpunaru, Hoban, Chipciu, Pintilii, Stanciu, Torje, Sănmărtean, Prepeliță, Ad. Popa, Alibec, Keșeru, Fl. Andone, B. Stancu.
Programul României la EURO 2024Luni, 17 iunie: ROMÂNIA – Ucraina (München, 16:00);
Sâmbătă, 22 iunie: Belgia – ROMÂNIA (Köln, 22:00);
Miercuri, 26 iunie: Slovacia – ROMÂNIA (Frankfurt, 19:00);
Meciurile de la EURO 2024 vor fi transmise în exclusivitate de PRO TV, PRO Arena și VOYO.
Sursa: frf.ro
Etichete: romania , campionatul european de fotbal , euro 2024
Dată publicare: 12-06-2024 20:39