Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Povestea cupei "Henri Delaunay", trofeul râvnit de echipele prezente la EURO 2020

24 de selecționate se vor lupta, în această vară, pentru a pune mâna pe cel mai râvnit trofeul Continental la nivel de echipe naționale.Povestea cupei pe care o va primi câștigătoarea EURO 2020 este fascinantă.

Trofeul este denumit Cupa “Henri Delaunay” și poartă numele celui care a avut ideea organizării competiţiei.

Născut în anul 1883, Delaunay a evoluat pentru echipa pariziană Étoile des Deux Lacs. După ce a agățat ghetele în cui, acesta a devenit arbitru.

Delaunay și-a încheiat cariera de cavaler al fluierului din cauza unui accident stupid. În timpul unui meci, acesta a fost lovit cu mingea în plină figură și a înghițit fluierul. Mai mult, el s-a ales cu dinţii din faţă rupți.

În 1906, Henri Delaunay a devenit administratorul clubului Étoile des Deux Lacs. Mai târziu, el a fost numit în funcţia de secretar general al Comitetului Francez Interfederal, pe care a păstrat-o şi după transformarea acestuia, în 1919, în Federaţia Franceză de Fotbal.

Citește și
Mircea Lucescu
Mircea Lucescu a acceptat oferta unei naţionale calificată la EURO 2020

Ca membru al FIFA, alături de Jules Rimet, a promovat oportunitatea organizării Campionatului Mondial de Fotbal. Mai mult, în anii '20, francezul a propus organizarea unui turneu final pe naţiuni rezervat țărilor europene şi a unei competiţii pentru campioanele naţionale.

La 15 iunie 1954, ziua în care a fost fondată UEFA, Delaunay a fost numit secretar general al forului. El a ocupat această funcţie până la 9 noiembrie 1955, atunci când a murit. Apoi, postul a fost ocupat de Pierre Delaunay, fiul său. De numele acestuia se leagă designul şi apariţia primului trofeu Continental.

 

Zagorakis, ultimul căpitan care a ridicat deasupra capului trofeul original

 

Cupa “Henri Delaunay” a fost confecţionată de către aurarul Chobillon, în anul 1958. Apoi, prețiosul obiect a fost cumpărat de către bijutierul Arthus Bertrand.

Trofeul a rămas neschimbat timp de 50 de ani. Ultimul căpitan care a ridicat deasupra capului cupa originală a fost Theodoros Zagorakis, după ce Grecia a produs surpriza la EURO 2004.

Înaintea Campionatului European din 2008, găzduit de Elveția şi Austria, UEFA a hotărât să schimbe trofeul, pe care îl considera prea mic.

Conceperea noii cupe i-a aparținut bijutierului londonez Asprey. Fabricată din argint, aceasta păstrează nota clasică, dar este mai înaltă cu 18 centimetri şi mai grea cu două kilograme.

Cu o înălţime de 60 de centimetri şi o greutate de 8 kilograme, trofeul a avut nevoie de o bază mai largă, după ce s-a renunţat la suportul pe care erau trecute câştigătoarele. În prezent, numele acestora se regăsește pe spatele trofeului.

 

O femeie dezbrăcată s-a năpustit asupra trofeului

 

Înaintea disputării ediției din 2012, găzduită de Polonia și de Ucraina, o tânără a atacat prețiosul trofeu la Dnepropetrovsk.

Femeia, pe numele ei Julia Kovpachik, o reprezentată a grupului „FEMEN” - care luptă împotriva turismului sexual - i-a păcălit pe oamenii de ordine, şi-a scos tricoul şi s-a repezit la cupă.  

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult