EURO 2020. Meciurile găzduite la București îi fac fericiți și pe hotelieri, nu doar pe suporteri
Your browser doesn't support HTML5 video.
Suntem după un an în care anumite unități de cazare nu au avut deloc turiști. Acum, mii de fani caută o cameră în București.
E agitație mare în hoteluri. Cele care s-au mai mișcat și în pandemie au cu 50 la sută mai multe cereri de cazare. Pe platformele sale, UEFA le amintește fanilor că în București se găsesc camere pentru toate buzunarele și tarife foarte bune la unitățile de lux. Din 11 iunie, toate meciurile de la campionatul european de fotbal sunt transmise de PRO TV.
Am simțit-o cu toții: București revine încet-încet la viață odată cu ridicarea treptată a restricțiilor impuse de pandemie. În numai zece zile, forfota din zonele populare va atinge noi cote, odată cu sosirea primilor microbiști. Sunt cei care vin să își susțină favoriții din grupa "românească" de la EURO 2020.
UEFA le propune microbiștilor care vor să vină la București mai multe variante de cazare în parteneriat cu platforma de rezervări booking.com. Astfel, fanii vor putea alege între hosteluri cu tarife pornind de la 7 euro pe noapte, camere de hotel de la 40 de euro pe noapte, apartamente individuale de la 30 de euro pe noapte și camere de hotel de lux cu prețuri pornind de la 190 de euro pe noapte.
Călin Ile, președinte Federația Industriei Hoteliere din România: „Pentru noi, luna iunie ar trebui să fie una optimistă, una mai bună decât tot ce am avut în ultimele 15 luni, deja rezervările încep să vină pentru acest campionat european, sunt două categorii de rezervări, unele sosite direct de către turiști, care fac pe diversele platforme și vin către noi și al doilea canal e cel reprezentat de oficialii care vin către acest campionat mă refer la arbitrii, presă, staff UEFA”
La un hotel din centrul Capitalei, amprenta EURO 2020 este deja vizibilă. Nu doar camerele sunt rezervate, ci și locurile de parcare.
Vlad Iacoban, reprezentant vânzări hotel: „Se simte o creștere, mai ales în zilele de meci și pre-meci, este o creștere cam de 50% din câte observăm. Unii au șederi mai prelungite, poate sunt implicați și în proiectele care se derulează la stadion, sunt implicați în organizare, dar fanii, o noapte sau două nopți"
Chiar dacă numărul de fani din tribune va fi totuși limitat, deci numărul de turiști va fi unul mai mic, pentru hotelieri, acest campionat este însă o gură binevenită de oxigen după o pauză în activitate de mai bine de un an în care au stat cu camerele goale.
Călin Ile, președinte Federația Industriei Hoteliere din România: „Așteptările noastre sunt undeva la 10-12 mii de turiști, ceea ce însă înseamnă foarte mult pentru un oraș ca și Bucurestiul care are undeva la 12-13 mii de camere de cazare de calitate”.
Oficialii Federației Române de Fotbal se așteaptă la mai multe valuri de fani. În scenariul ideal, mulți dintre ei vor descoperi ce are țara noastră de oferit și se vor întoarce și în vacanțe. Până și Macedonia de Nord, considerată a patra putere din grupă, vine cu un număr important de susținători.
Florin Șari, manager de proiect Euro2020: „Naționala Macedoniei, care este la prima participare la turneul final al unui campionat, va fi însoțită de peste 2.000 de fani la cele două meciuri pe care le joacă la București."
Pe de altă parte, optimea de finală care va aduce la București una dintre favoritele Franța, Germania sau Portugalia este văzută drept reprezentația de gală, testul suprem. Aici, numărul celor din tribune ar putea urca spre 18 mii.
Florin Șari, manager de proiect Euro2020: „Avem o cerere, care este vizibilă pe informațiile pe care le deținem, din partea unui număr de spectatori nemți, în special. Vorbim, din datele noastre, de peste 1.500 de persoane. Zilele acestea lucrăm, chiar, la planuri care să ne permită să sporim numărul de locuri disponibile pe stadion”.
Iar asta ar fi o nouă veste bună, în condițiile în care oficialii nu vor putea amenaja zone speciale pentru suporteri, așa cum se întamplă, de obicei, la marile competiții.
Florin Șari, manager de proiect Euro2020: „Nu va fi un fan zone, pentru că nu o permit condițiile epidemiologice. Dar, cu siguranță, vor fi posibilități pentru oricine vine la București să își petreacă timpul în diversele restaurante, terase și alte locuri, sigur respectând reglementările în vigoare, și să se bucure de fotbal chiar și în afara stadionului.”
Foștii internaționali Miodrag Belodedici și Dorinel Munteanu sunt ambasadorii competiției. Dar jucătorii care vor veni la București vor dori să îl întâlnească și pe Gică Hagi. Trei Campionate Europene a prins că jucător, primul pe când avea doar 17 ani.
Gheorghe Hagi: „Poate rivaliza cu un campionat Mondial? Absolut, absolut! Un CE jucându-l, văzându-l și simțindu-l, e foarte greu. Sunt numai echipe bune și e greu să vezi anumite rezultate, să le anticipezi, pentru că depinde de forma jucătorilor, de starea de oboseală, de meciuri, de omogenitate”.
UEFA a anunțat, chiar în această după-amiază, că în zilele următoare va scoate la vânzare ultimele bilete pentru competiție. Fie returnate de fani, fie rezultate de pe urma măririi capacității unor arene.