Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Zâmbet sănătos: Cum poți să îți protejezi dinții și gingiile în vârsta adultă și ce tratamente există pentru dinții strâmbi

Your browser doesn't support HTML5 video.

La vârsta adultă, dinții strâmbi pot determina carii ori boala parodontală.  

Ce pot face adulții, care se confruntă cu această problemă, care nu e doar estetică, ci și funcțională, ne spune dr. Denisa Zaharia, medic ortodont.

Reporter: Ce înseamnă mușcătură funcțională?

Dr. Denisa Zaharia: „Când mestecăm, fiecare dinte trebuie stimulat prin masticație. Dacă un dinte nu participă la masticație, din cauza poziției vicioase, țesuturile de susținere suferă, osul își scade vascularizația, țesutul osos suferă și îl putem pierde mai repede. De asemenea, dacă doar pe anumiți dinți mestecăm, aceștia vor avea o hiperfuncție, iar e rău pentru că se pot distruge. Ce ne dorim noi, medicii ortodonți, este ca pe fiecare dinte să existe contacte echilibrate în masticație. Așa păstrăm dinții naturali o mare parte din timp. Și gingiile sănătoase, pentru că gingia care suferă va determina retracția osului. După această etapă apare mobilitatea dentară și pierdem dinții”.

Reporter: Cum apar contacte echilibrate pe dinți la un adult care are dinții strâmbi?

Citește și
dentist
Corp sănătos, dinți sănătoși. Sănătatea generală a unui pacient se reflectă în sănătatea dentară

Dr. Denisa Zaharia: „Depinde de oasele în care stau dinții. Mișcarea dinților în exterior se poate face cu un aparat dentar, când avem suport osos. Dacă însă osul de susținere e subțire, deplasarea dinților poate să facă retracție gingivală, adică să facă rău. Dacă osul e foarte subțire, uneori extragem molarul de minte ca să aliniem dinții. Alteori, extragem premolarii, situați înaintea măselelor. Pacientul nu rămâne cu un spațiu, ci spațiul obținut prin extracție va duce la dinți bine aliniați și la mușcătură corectă. La adulții care au dinți pierduți de ani de zile și care nu mai pot realiza lucrări protetice din lipsă de spațiu, mai întâi se aliniază dinții corect, apoi pot să recurgă la o lucrare protetică”.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult