"Vorbește cu mine, tot timpul, despre orice". Experții antidrog îi ajută pe părinți să-i ferească pe copiii lor de droguri
Your browser doesn't support HTML5 video.
Experții Agenției Naționale Antidrog îi sfătuiesc pe părinți să stea de vorbă cu adolescenții și copiii despre medicamentele, luate fără sens. TOATE se pot transforma în droguri. Frecvent, unele medicamente care scad durerea sunt folosite de copii si adolescenți pentru probleme emoționale. Iată ce ne spune psihologul Carmen Oprea despre pericole frecvente:
Carmen Oprea, psiholog, Agenția Națională Antidrog: „Consumă pentru a-și diminua anumite probleme de origine psihologică, care sunt ușor trecute cu vederea de către părinti. Vorbim de cel mai multe ori despre anxietate, care afectează majoritatea adolescenților, care este nediagnosticată și netrată de un specialist, desigur, și care duce la tratamente de autovindecare. Tratamente luate necorespunzător, care amplifică problema.”
Copiii ori adolescenții vulnerabili, dar și părinții lor, pot beneficia oricând de ședinte gratuite cu psihologi în cadrul proiectului "Safe Space" (0752 791 647), desfășurat de Agenția Națională Antidrig.
De asemenea, la telefonul copilului (116 111) pot să scrie ori să vorbească despre orice. Problemele cu abuzul de substanțe sunt abordate de psihologi anti-drog, confidențial și gratuit.
Cum protejăm copiii în familie? În fiecare zi. Vorbiți cu ei despre drogurile de mare risc, despre alcool. Dar și despre medicamentele fără prescripție medicală. Abordati aceste subiecte firesc, asa cum vorbiti de pilda despre mancare. Pentru ca discuțiile să devină normalitate. Așa îi puteti proteja pe copii.
Carmen Oprea, psiholog, Agenția Națională Antidrog: „E foarte normal să vorbim pentru că transformăm problema într-o normalitate. Discuția în sine pentru copil nu mai reprezintă o curiozitate atât de mare. Altfel, dacă vrea să știe mai multe despre droguri, va căuta pe internet și va găsi inclusiv site-uri de unde poate să-și cumpere droguri. Asta e un lucru pe care trebuie să-l știe orice părinte. Pentru că a evita să vorbești pe un subiect nu înseamnă că eviți problema.”
Cea mai proastă construcție, pe care o poate folosi un părinte, este: "Pe vremea mea, nu erau atâtea pericole!. Pe vreme mea, nu existau droguri!". E tot ce NU vrea să audă un copil. Sau "eu n-am fumat, n-am băut". Despre perfecțiunea părintelui nu vrea să audă niciun copil. Oricum NU există - spun psihologii. "Eu sunt ca tine! Și am fost curios să fac toate prostiile!". Așa protejați copilul. Așa începeți să vorbiți despre protecție.
"Vorbește cu mine, tot timpul, despre orice". E tot ce vrea copilul. E singura protecție reală în familie.
Sursa: Pro TV
Dată publicare: 24-03-2024 11:21