Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Vitamina D reduce riscul reacţiilor inflamatorii exagerate. De ce şi adulţii au nevoie de suplimente

Your browser doesn't support HTML5 video.

Primii soldaţi din organismul uman au nevoie de vitamina D. Din suplimente şi din hrană, mai exact din produse grase.

Această vitamină reduce riscul reacţiilor inflamatorii exagerate. Explicăm de ce şi adulţii au nevoie de suplimente. Vitamina D construieşte sistemul imunitar uman. Din păcate, frecvent, doar copiii primesc suplimente.

Veronica Lazăr, profesor doctor Facultatea de Biologie: ”Toate celulele sistemului imunitar prezintă receptori pentru vitamina D, aceasta vitamină D este preluată. Au un rol important în aşa numita apărare înnăscută a organismului”.

Este prima linie de apărare, când vă întâlniţi cu un virus ori cu o bacterie. Este unul dintre motivele pentru care vitamina D se administreaza zilnic, din a 10 a zi de viaţă, până la vârsta a treia.

În infecţii acute, doza normală de vitamina D pe care o luaţi zilnic, se măreşte la recomandarea medicului.

Cătălin Cârstoveanu, Şef secţie terapie intensivă Marie Curie: ”Atunci când eşti bolnav, ai o viroză, o infecţi, în intimpul unei infecţii poţi să administrezi doze chiar mai mări de vitamin D3".

Concentrații scăzute de vitamina D au persoanele care suferă de obezitate, boli cardio-vasculare, diabet. Toţi aceşti pacienţi au inflamaţie cronică. Fumatul este, de asemenea, o boală cronică inflamatorie. Dacă sunteţi într-una din aceste categorii, dozaţi din sânge şi vitamina D. Apoi cereţi medicului dumneavoastră suplimente.

După prima linie de apărare, numită imunitatea înnăscută, care e dependentă de vitamina D, intră în acţiune imunitatea de memorie. Celulele sistemului imunitar au viaţă scurtă. Extrem de active, se uzează repede. De aceea, sunt mereu înlocuite. Le produce măduva osoasă, aşa cum produce toate elemente din sânge. Doar celulele imunitare cu memorie, puţine la număr, trăiesc mult. Ţin minte întâlnirea cu un agent infecţios. La a doua întâlnire ştiu exact ce să facă. Se numeşte imunitatea de memoria sau mediată celular.

Veronica Lazăr: ”Acesta e rostul pentru care ne vaccinăm. E stimulată şi imunitate mediată celular ori, într-o viroză, această mediată celular e considerată importantă. De ce? poate să recunoască celulele infectate şi să le distrugă„.

Limfocitele T sunt cele care distrug celulele infectate. Adică fabricile de virusuri. Într-o viroză spre exemplu, datorită acestor celule boala pare că...se vindecă singură.

Un studiu recent sugerează că celulele T nu se mobilizează dacă detectează cantități mici de vitamina D în sânge. Este un motiv în plus pentru suplimente de vitamina D administrate zilnic, la orice vârstă.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult