Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Va începe vaccinarea copiilor între 5 și 12 ani. De ce la această vârstă nu există nicio reacție adversă gravă

Your browser doesn't support HTML5 video.

În curând, va fi posibilă și vacinarea copiilor cu vârste dintre 5 și 12 ani. La această categorie de vârstă nu au fost raportate reacții adverse grave legate de vaccin. Și nu au fost raportate cazuri de miocardită, inflamația mușchiului cardiac.

De ce trebuie vaccinați copiii între 5 și 12 ani?

Dr. Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase: ”Nimeni nu are garanție clară că nu va face o formă gravă. În al doilea rând, eficacitatea din studii este de 100% pentru această grupă de vârstă. În al treilea rând, dacă vrem să închidem pandemia când vorbim de o variantă virală cum e Delta ne trebuie un procent de vaccinare de 90% și e clar, dacă nu prindem toate grupele de vârstă acest lucru nu va fi posibil”.

Excludem inclusiv infecțiile multiple în cazul unui copil cu SARS-COV-2 concomitent cu alte virusuri respiratorii. Ne explică profesorul imunolog Carmen Chifiriuc.

Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc, Facultatea de Biologie: ”Sunt vaccinuri foarte sigure. În comunități sunt tot felul de infecții, fiecare agent infecțios mobilizându-și propriile strategii de a cuceri gazda. Întâlnirea în același organism oricum poate să conducă la apariție unor infecții și a unui tablou sever. Clar trebuie și ei vaccinați”.

Citește și
Vaccinare copii
Ce înseamnă vaccinarea anti-Covid pentru copiii mici. Un expert a explicat la CNN

Nu au fost raportate reacții adverse grave legate de vaccin. Anticorpii produși au demonstrat capacitatea de a neutraliza varianta Delta.

Chiar dacă mulți copii nu fac forme severe ale infecției. De când a apărut virusul, s-au găsit 3 explicații în acest sens.

 

Până la 4 ani, 75% dintre copii au o infecție cu un coronavirus

 

După naștere, organismul e pregătit să intre în contact cu miliarde de microbi. Și să răspundă eficient.

Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc, Facultatea de Biologie: ”Sistemul imunitar la copil recunoaște foarte rapid toate particulele virale odată ce virsul pătrunde în organism, răspunsul antiviral se declanșează mult mai rapid și celulele infectate sunt eliminate înainte ca virusul să se multiplice și să facă leziuni sau să producă un răspuns imun exagerat din partea organismului gazdă. Leziunile sunt corelate cu acest răspuns exagerat”.

A doua explicație. Până la 3 ani, se formează sistemul de microbi, care ne colonizează în mod normal.

Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc, Facultatea de Biologie: ”Ca să poată să se instaleze această microbiotă normală, la nivel mucoaselor există o protecție, protejează mucoasa copilului de apariția acestui răspuns exagerat și aceasta ar putea interveni în răspunsul anti SARS-COV- 2”.

Și a treia explicație. Copiii fac anticorpi naturali din clasa IGM. Care recunosc microbii asemănători. Spre exemplu, există 7 tipuri de coronavirusuri. Cele mai multe determină viroze banale.

Până la 4 ani, 75% dintre copii experimentează o infecție cu un coronavirus. Anticorpii produși este posibil să ofere protecție încrucișată față de SARS-COV-2. Nu se știe dacă și la următoarele mutații vor oferi protecție.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult