Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Semnalul de alarmă care arată că rinichii nu funcționează bine. Ce trebuie să facem în fiecare an

Your browser doesn't support HTML5 video.

O persoană din 10 va ajunge la boală cronică de rinichi, peste tot în lume. Adică va avea rinichi ce nu își mai fac treaba.

Pierderea funcției vitale nu doare. Din acest motiv, diagnosticul apare târziu. Deși analize banale dau informații despre aceste două organe.

Cu două milioane de celule funcționale în rinichi. Așa ne naștem. Nu vom produce altele în timpul vieții. De la 40 de ani, pierdem, în mod normal, 1% din aceste celule, adică din capacitatea rinichiului. În fiecare an. Celulele renale, care nu lucrau, iau locul celulelor nefuncționale. Din acest motiv, în analizele de sânge de vede târziu când rinichii și-au pierdut parte importantă din capacitatea funcțională.

Cum știu că rinichii mei sunt sănătoși și funcționează normal? Există o analiză care arată cum merg filtrele vitale ale organismului uman, rinichii. Analiza e banală și nu doare. Se face înaintea analizei de sânge numită creatinină. Ne explică medicul nefrolog Cristina Căpușă.

Conf. univ. dr. Cristina Căpușă, Spitalul de Nefrologie Doctor Carol Davila: „Cea mai importantă analiză ca să vezi cum funcționează rinichii este să analizei produsul rinichiului - adică examenul de urină. Înainte de examenul de sânge, înainte de orice.”

Citește și
poluarea aerului
Studiu: Cauza morții premature a milioane de oameni. Provoacă cancere și boli cardiace grave

Creșterea creatininei în sânge este semnul că rinichiul e bolnav, dar e semnul când a pierdut 40-50 % din capacitea lui funcțională. Până la acel moment, creatinina din sânge este menținută în limite normale de mecanisme, care compensează lipsa de funcționare.

Rinichiul functionează pe această funcție de eliminare ca un filtru. Sau dacă vreți ca o sită. Prima stricăciune a rinichiului se produce la nivelul sitei, ochiurile se rup și devin mai mari, trec anumite substanțe, care n-ar trebui să treacă - proteine, se vede în urină. În normal normal proteinele în urină nu trebuie să existe.

Se numește albumină. Este o proteină mică. Și semnalul de alarmă - dacă e găsită în examenul de urină. Iată de ce:

Conf. univ. dr. Cristina Căpușă Spitalul de nefrologie Doctor Carol Davila: „Este proteina din sânge cu greutatea cea mai mică și ea se pierde prima, fiind cea mai mică trece cel mai ușor prin ochiurile alea.”

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult