Modifica setarile cookie
Toate categoriile

România este a doua țară din lume unde se face chirurgie robotică toracică. Recuperarea este rapidă

Your browser doesn't support HTML5 video.

România este a doua țară din lume unde se face chirurgie robotică toracică.  

Așadar, cele mai dificile operații pot fi realizate printr-o singură incizie de dimensiuni mici - ceea ce înseamnă și o recuperare rapidă. Fumați de peste 20 de ani? Sau ați renunțat la fumat de mai puțin de 15 ani? Toate societățile medicale din lume vă recomandă să faceți CT toracic de control - o dată pe an.

Începând cu vârsta de 40 de ani. Fumatul este principalul factor de risc pentru cancerul pulmonar. Vorbim despre cancerul cu cea mai mare incidență în rândul bărbaților. Și al treilea, ca rată de apariție, în rândul femeilor.

CT pulmonar anual înseamnă că, orice nodul pulmonar poate fi depistat, când are câțiva milimetri.

Mugurel Bosînceanu, medic primar chirurgie toracică: ”Chirurgia cancerului pulmonar, realizată în timp, într-o depistare precoce, este un tratament curativ. Se face diagnostic și tratament, nodulii pulmonari depistați în acest moment au câțiva milimetri, iar chirurgia înseamnă pierderea unui segment pulmonar, deci a unei părți mici din plămân și vindecare, doar pentru că a făcut acest screening radiologic pentru torace”.

Chirurgia toracică deschisă este cel mai agresiv tip de intervenție pentru pacient. Vorbim de incizii de 25-30 de cm și de un timp lung de recuperare. Plus durere după intervenție.

De aceea, toți chirurgii din lume au încercat să pună la punct tehnici minim invazive. Chirurgia robotică a redus spitalizarea la două zile. 5 inciziii mici, dar…: Mugurel Bosînceanu medic primar chirurgie toracică: ”Erau multe incizii, multe tăieturi, pacienții acuzau dureri post-operator plus că instalarea robotului era foarte laborioasă, undeva la 45 de minute. În lume, un profesor spaniol a adaptat platforma robotică pentru o singură incizie. Reduce la minimum agresiunea chirurgicală și timpul de recuperare. România este a doua țară, unde s-a făcut chirurgie robotică toracică, așa numită uni-portală”.

Ce înseamnă?

Mugurel Bosînceanu: ”Facem o singură incizie, o standardizăm, la 4 cm. Prin această incizie avem niște trocare, care permit introducerea unei camere și a unor intrumente de lucru, e suficient pentru a extrage orice piesă toracică rezecăm, am realizat intervenții complexe. Dublu sleeve vascular – vorbim despre intervențiile cele mai grele în chirurgia toracică. Pentru a nu sacrifica un plămân, ești obligat să faci o excizie a bronșiei și arterei și apoi să le refaci pentru a permite pacientului să respire din nou. Sunt puține echipe pe plan mondial, care fac aceste intervenții”.   95% dintre operațiile toracice sunt făcute în cancerul pulmonar.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult