Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Prof. univ. dr. Alexandru Blidaru, chirurgie oncologică: „Experiența echipei care tratează e factor de prognostic în cancer”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Nu există prevenție împotriva cancerului de sân. Există însă depistare precoce. Ce înseamnă depistare precoce, ne spune prof. univ. dr. Alexandru Blidaru, medic primar chirurgie oncologică, în interviul Doctor de bine, realizat de Andreea Groza.  

Andreea Groza: Incidența cancerului mamar e mare și nu putem să îl prevenim. Nu sună deloc bine.

Prof. univ. dr. Alexandru Blidaru: M-am speriat când ați spus prevenție, pentru că nu putem preveni. Nu putem să prevenim cancerul mamar! Da, incidența acestui cancer este mare peste tot în lume la ora actuală. Și în România. Doar o constatăm.

Andreea Groza: Ce pot să fac pentru mine, conștientă de riscuri? Mă refer la orice femeie.

Prof. univ. dr. Alexandru Blidaru: Putem să depistăm leziuni milimetrice, care sunt perfect tratabile. Acestea se descoperă dacă mergeți la ecografie, o dată pe an, de la vârstă tânără. După 40 de ani, la mamografie.

Andreea Groza: Ce înseamnă vârstă tânără?

Prof. univ. dr. Alexandru Blidaru: 20 de ani. La această vârstă putem descoperi frecvent fibroadenoame, nu sunt periculoase. La 30-40 de ani, frecvent mastoză chistică, chisturi adică, nu sunt periculoase. Dar ecografia trebuie făcută. La 40 de ani, se coroborează cu mamografia.

Andreea Groza: Dacă descoperiți o leziune suspectă?

Prof. univ. dr. Alexandru Blidaru: Dacă descoperim ecografic o leziune suspectă, de cele mai multe ori e greu să alegi chirurgul, oncologul, radioterapeutul. Cred că cel mai bine este să alegi echipa medicală, care are cea mai mare experiență. Experiența echipei, care tratează, e factor de prognostic în evoluția bolii.

Andreea Groza: Și în speranța de viată?

Prof. univ. dr. Alexandru Blidaru: Da.

Andreea Groza: Când vedeți o leziune suspectă, faceți puncție- biopsie pentru că nu se poate altfel.

Prof. univ. dr. Alexandru Blidaru: Facem puncție-biopsie, adică recoltăm, sub ghidaj ecografic, un fragment din tumoră și îl trimitem la anatomie patologică. De ce? Avem nevoie, înainte de tratament, de informații – e cancer sau nu, ce tip de cancer, cât de agresiv este. Cu aceste informații, stabilim pașii tratamentului.

Mai există, din păcate, mentalitatea - puncția biopsie face rău. Nici vorbă. Nu face rău și nu răspândește cancerul!

Andreea Groza: Am o leziune mică, este cancer, spune biopsia, dar nu mă gândesc la operație de amploare.

Prof. univ. dr. Alexandru Blidaru: Asta e a doua problemă. În Occident, 70-80% dintre cancerele mamare se tratează cu păstrarea sânului. În România - e invers.

Mastectomia, adică îndepărtarea totală a sânului, nu e cea mai bună metodă în cancerul mamar. Cele mai bune șanse sunt oferite de chirurgia conservatoare.

Aceasta înseamnă:

- Extirparea tumorii în totalitate

- Extirparea ganglionilor santinela și atât

- Urmează apoi radioterapia. După operație, este o asociere esențială pentru a trata bine cancerul. Și, dacă totul e bine, și tumora nu e agresivă, se fac apoi doar tratamente hormonale, fără chimioterapie.

Mai multe detalii în video.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult