Principalele cauze ale anemiei. Anemia prin deficit de fier nu se tratează cu fier, ci cu investigaţii
Your browser doesn't support HTML5 video.
În cazul anemiei, problema principală este că organismul nu se oxigenează suficient. Nu are cine să transporte oxigenul.
Anemia înseamnă că hemoglobina din sânge scade. Adică tocmai proteina care transportă oxigenul din aer prin tot organismul. În felul acesta - respirăm. Cum ajungem aici? Prin pierderi mici şi cronice de sânge. Spre exemplu, ale stomacului ori ale colonului. Sunt printre primele investigate în cazul anemiei.
Dr. Daniela Georgescu, medic primar hematolog: „Tubul digetiv e o altă cauză prin care fierul se poate pierde din organism. Ne trebuie o colaborare cu medicul specialist de gastentologie, care evaluează tubul digestiv.”
În cazul femeilor, chiar dacă vorbim de un proces fiziologic - menstruaţia - fluxul mare de sânge poate să arate boli ginecologice. Sau endocrine. Anemia cere consultaţie ginecologică sau endocrinologică.
Organul care produce globule roşii, măduvă, e afectat. Aşa sunt eliberate în circulaţie puţine globule roşii. Din acest motiv, în cazul unei anemii aveţi nevoie de control hematologic.
Trei luni de viaţă au globulele roşii. Organul care le distruge pe cele îmbătrânite este splina. Suferă? Distrugerea naturală a celulelor roşii e mai mare. Apare anemia.
Anemia prin deficit de fier este cea mai freventă boală din lume după caria dentară. Are nevoie de muncă de detectiv. Acesta află de ce avem mai puţin sânge în circulaţie?
Hematologul conduce investigaţiile şi tot acesta găseşte cauza. Cauza odată tratată, şi anemia dispare. Anemia prin deficit de fier nu se tratează cu fier, ci cu investigaţii.
Organismul are metode de a compensa anemia. Dar dacă arterele conţin depuneri de colesterol, anemia determină reacţii în lanţ.
Dr. Livia Traşca, medic specialist cardiolog: „Odată ce în circulaţie avem puţin oxigen din cauză că avem anemie, atunci inima secundă acestei situaţii de criză, răspunde prin creşterea bătăilor.”
În privinţa hranei, avem nevoie permanent de carne. Conţine aşa numitul fier hemic. Singurul pe care îl folosim. Vegetalele, chiar spanacul, conţin un alt tip chimic de fier, numit non-hemic. Nu poate fi utilizat de organism. Aşadar vegetalele sunt inutile pentru aportul de fier. Cel mai bun fier, numit fier hemic, se ia din carne. Există în formă chimică corectă. Organismul îl bagă direct în depozitele, care se găsesc în hemoglobina din sânge.