Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Prima operație pe creier realizată prin pleoapă. Pacient tratat de epilepsie la Spitalul Militar din București

Your browser doesn't support HTML5 video.

O structură mică, situată adânc în creier, ne controlează memoria. Se numește hipocamp. Este afectată de stres. Aici apar des crize epileptice.

Astăzi vorbim despre prima operație pe creier realizată prin pleoapă. Este o operație curativă pentru crizele epileptice, necontrolate de medicamente. Să nu uităm că epilepsia este a patra cea mai frecventă boală neurologică.

Acesta este hipocampul. E responsabil de memoria de scurtă durată. Știm ce am mâncat acum 5 minute datorită acestei structuri. Alături – vedem amigdala, adică toate emoțiile noastre. În același spațiu mic, cu lobii temporali - vorbim și întelegem vorbirea. Ne orientăm în spatiu. Puțin în lateral- auzim. În zona din spate – vedem.

Dr. Irina Oane, medic specialist neurolog: „Într-o regiune relativ restrânsă - sunt doar 3 cm - e o aglomerare de structuri cu foarte multe funcții, prin conexiuni foarte strânse cu alte regiuni ale creierul și cu partea cealaltă.”

Prea mult curent electric în creier. Acest accident se petrece frecvent în lobii temporali. Și privește aceste structuri importante din creier. Epilepsia de lob temporal este cea mai întâlnită formă.

În așa numita chirurgie a epilepsiei, la Spitalul Militar central din București, medicul Georgian Ciobotaru a realizat o premieră. Adică rezecția hipocampului, structura care - la pacientul operat - determină crize epileptice. Hipocampul este chiar în mijlocul creierului!

Dr. Georgian Ciobotaru, medic specialist neurochirugie: „În general se optează pentru a ajunge prin creier așa, dar înseamnă o distrugere cel puțin parțială a creierului pe care nu ne-o dorim. Dar există o zonă, dacă ne uităm, care este exact în linie dreaptă. Acesta e globul ocular, daca intrăm prin lateral de globul ocular ajungem în zona noastre de interes și salvăm tot lobul temporal și extragem direct amigdala și hipocampul fără să deranjăm aproape deloc restul creierului, asta e noutatea. Globul ocular locuiește într-o teacă, pe care noi doar am dat-o la o parte. Pacientul nu a avut vederea afectată nici măcar o perioadă scurtă dupa operație. Pacientul e perfect functional, are mai bine de 3 luni de la opreație. Nu a mai avut crize pină acum si sperăm să avem primele serii de operații.”

Operația distruge focarul care produce epilepsie, deci dispar crizele. Rata de vindecare este de 70-80%. Acest tip de operație se face doar după ce o echipă de medici neurologi, specializați în tratamentul epilepsiei, face diagnosticul de finețe.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult