Leziunile în articulațiile mari pot fi rezolvate prin radiologie intervenţională
Your browser doesn't support HTML5 video.
Ambele pot fi rezolvate, spectaculos, prin radiologie intervenţională. Intervenţia se face prin vasele mari de sânge şi ţinteşte direct focarul de inflamaţie.
O leziune implică inflamaţie acută. Înseamnă că tot organismul participă la vindecare. În articulaţiile mari, pot apărea leziuni care nu necesită intervenţie chirirgicală ortopedică. Primiţi anti-inflamatoare şi kinetoterapie. 50% dintre pacienţi rămân însă cu dureri cronice. Aceasta pentru că inflamaţia devine cronică.
Într-o inflamaţie acută, ţesutul reparat trebuie să fie perfect. Dacă nu e perfect, inflamaţia acută devine cronică. Se produc dezechilibre şi mai mari. Răspunsul sistemului imunitar e anormal.
În articulaţiile mari, inflamaţia cronică determină organismul să îşi produsă vase noi de sânge.
Rareş Nechifor, medic primar radiologie intervenţională: „Va face ca inflamaţia să fie menţinută şi mai mult timp, adică să nu scăpăm de durere. Cu evoluţii periodice sau cu evoluţii constante avem o durere la urcat scările şi aceasta nu trece, şi nu trece cu o pastilă, e o durere că trebuie altfel rezolvată.”
Vasele noi de sânge, care alimentează inflamaţia cronică, dureroasă, pot fi astupate printr-un procedeu radiologic.
Rareş Nechifor, medic primar radiologie intervenţională: „Ce facem efectiv? Navigăm prin vasele de sânge cu un microcaterer până în teritorul articulaţiei care alimentează zonele inflamate cu vase noi de sânge şi le astupăm. Rezultatul e spectaculos, se reduce inflamația şi mobilitatea în articulaţie revine”
Într-o săptămână, durerile articulare dispar treptat. Intervenţia radiologică nu necesită spitalizare.