Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Infertilitatea. Cum funcționează celulele reproducătoare feminine și ce se întâmplă cu ele odată cu îmbătrânirea

Your browser doesn't support HTML5 video.

Celulele reproducătoare feminine se consumă lunar. Și îmbătrânesc cel mai repede. Îmbătrânirea înseamnă că dispare șansa unei sarcini sănătoase.

Celulele reproducătoare din ovare nu pot fi înlocuite, dar uterul menține o sarcină și la menopauză. Cum e posibil, aflăm imediat. Începe „Doctor de Bine”.

Femeile nu produc material genetic. Se nasc cu toate celulele reproducătoare, care se află în ovare. După ce vine menstruația, în fiecare lună, consumă din acest depozit. Când depozitul s-a terminat, apare menopauza.

Până la 35 de ani, calitatea celulelor reproducătoare feminine e bună. După această vârstă, calitatea scade dramatic. Celulele nu vor putea face un embrion genetic sănătos. Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar infertilitate: „Cu cât femeia trece de 35-37 de ani, are o șansă mai mică să conceapă un copil natural, și scad șansele la fertilizare în vitro. După 37 de ani, sarcina, chiar prin fertilizare, scade mult de tot”.

O femeie de peste 40 de ani nu poate să conceapă cu propriile ei celule reproducătoare. Dar e posibilă sarcina cu celulele unei donatoare tinere. Sarcina apare doar prin fertilizare în vitro.

Citește și
Justin Timberlake and Britney Spears
Justin Timberlake rupe tăcerea în legătură cu declarațiile lui Britney Spears despre întreruperea de sarcină

Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar infertilitate: „Înlocuim acest material cu un ovocit, cu o celulă de la banca de celule, acesta va fi fertilizat cu sperma soțului ei, iar embrionul se transferă în uter. Rata de sarcină depinde de embrioni și nu de uter. Noi le testăm embrionii pentru că astfel facem o selecție mai fină a celor care sunt sănătoși genetic și au șansa cea mai mare să se implanteze”. Pe măsură ce trece timpul, uterul își păstrează capacitatea de a avea o eventuală sarcină. Ovarele, care conțin celulele reproducătoare feminine, și-o pierd. Celulele reproducătoare feminine nu pot fi ajutate prin medicamente sau proceduri medicale să își păstreze capacitatea de a dezvolta o sarcină.

Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar infertilitate: „Femeile în menopauză, care nu mai au menstruație de 1,3,4 ani, pot să facă un copil, putem să readucem 3-4 luni menstruația, să pregătim uterul de o sarcină și să nască în condiții normale”. Dar sarcina apare doar cu celule reproducătoare obținute de la o donatoare. O sarcină înainte de 30 de ani este ceea ce recomandă medicii specializați în tratamentul infertilității. După un an în care nu apare sarcina, mergeți la analize specifice. Dacă aveți 35 de ani, după 6 luni de contacte intime neprotejate de prezervativ, sunt indicate analizele specifice, care descoperă cauza pentru care nu apare sarcina.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult