Modifica setarile cookie
Toate categoriile

În România, boala numită tiroidită autoimună este endemică și slab diagnosticată

Your browser doesn't support HTML5 video.

Nu funcționează tiroida, nu mai dă randament nici ficatul. În România, boală numită tiroidită autoimună este endemică. Pentru că nu are simptome specifice, este slab diagnosticată.

Dar dacă tiroida nu mai funcționează – ficatul se umple cu grăsime. La fel se întâmplă în cazul unui regim alimentar marcat de excese sau după consumul sever de alcool.

Steatoza hepatică înseamnă ficat gras. Între celulele hepatice, se dezvoltă, excesiv, celule de grăsime. Treptat, celulele grase distrug celulele funcționale. Inițial, ficatul se inflamează, apoi se umple de cicatrici. În final, vorbim despre ciroză, adică ficat nefuncțional.

Masă grasă din ficat apare din cauza consumului de alcool, a mâncarii în cantități mari. Ori pentru că tiroida e bolnavă. De asemenea, boala e asociată cu diabetul.

„Pot face hepatite cronice și ulterior ciroză hepatică. Ficatul are puterea asta regenerativă, dar dacă însă nu e prea târziu, dacă am luat măsurile la timp. Boala hepatică e reversibilă”, a explicat dr. Gabriela Smira, medic primar medicină internă.

La timp înseamnă să luați măsurile corecte - alcool redus dramatic, mâncare mai puțină, tiroidă tratată.

Ce legătură este între suferință tiroidei și ficat?

„În hipotiroidie, când tiroidă nu funcționează bine, crește colesterolul, cresc trigiliceridele și cum ficatul este mastercheful lipidelor, apare un ficat gras într-o hipotiroidie. Trebuie să fie un hipotiroidsm de lungă durată neglijat, netratat”, a explicat dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog.

Hipotiroidia înseamnă că tiroida produce prea puțini hormoni. Analizele care privesc ficatul, numite TGO și TGP, sunt crescute.

Mai vedem o legătură, când tiroida produce prea puțini hormoni.

„Hipotiroidismul dă rezistență la insulină, rezistența la insulină dă ficat gras”, a mai explicat medicul endocrinolog.

Bolile autoimune lovesc de asemenea ficatul.

„Ficaul mai poate fi afectat. Sunt situații de boală de tiroidă autoimună și hepatită autoimună, sunt verișoare secundare, au același mecanism. Sunt anticopri care apar unii împotriva tiroidei, alții împotriva unor enzime a celulelor din ficat. Când găsesc o tiroidită cronică autoimună în general la femei, pentru că femeile au această predispoziție, începi să cauți și alte asocieri autoiminue, iar printre ele și afecțiunea hepatică”, a mai explicat medicul endocrinolog.

Peste 2000 de tipuiri de reacții chimice crează ficatul. Vestea bună este că, odată ce tiroida se tratează, ficatul își revine. Analizele pentru glanda tiroidă de numesc TSH. Și free T4.

Analizele uzuale, care arată starea ficatului, se numesc transaminaze. TGO și TGP scrie pe buletinul medical. Ce se întâmplă dacă sunt mărite?

Celulele ficatului se sparg și, din ele, curg în sânge, în cantitate mare și anormală, enzimele conținute. În acest moment, vedeți modificări în testele uzuale. Analizele TGO și TGP ar trebui făcute din 6 în 6 luni de către un adult.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult