Igiena nasului reduce efectele poluării. Cum se face corect
Your browser doesn't support HTML5 video.
Ne explică motivele dr. Ana Maria Apostol, medic primar ORL, în emisiunea Doctor de bine, realizată de Andreea Groza.
Andreea Groza: De ce acem nevoie de mai mult oxigen pe măsură ce îmbătrânim?
Dr. Ana Maria Apostol: Vasele se sânge, pe măsură ce trece timpul, devin mai rigide. Pe de altă parte, sângele devine mai vâscos. Din acest motiv, crește necesarul de oxigen. Nu avem suficiet oxigen, nu dormim bine, ne trezim obosiți. Sau ne doare capul.
Andreea Groza: În nas, găsiți frecvent inflamații cronice. De ce?
Dr. Ana Maria Apostol: Nasul este o cavitate cu 2 camere egale. O cameră are forma unui triunghi isoscel. Între cele două camere, există un perete. Se numește septul nazal. Putem să ne naștem cu acest perete curbat- se numește deviație de sept. Sau ajungem la deviație de sept prin traumatisme. Pe lungimea peretelui nazal, vedem cornetele nazale. Sunt situate de-a lungul nasului, până la 10 cm în interiorul craniului. Cornetele nazale, cu timpul, se măresc. Acestea filtrează aerul pe care îl respirăm. Aerul e poluat, apare inflamația. Aceste cornete sunt afectate și de poluare și de alergeni. Se numește rinită cronică hipertrofică. Se agraveză noaptea, când stagnează sângele.”
Andreea Groza: Cum putem să ne ajutăm?
Dr. Ana Maria Apostol: Dimineața și seara, când ne spălăm pe dinți, ne spălăm și nasul. Capul drept, cu vârful nasului în jos, Dăm un puf de apă de mare și suflăm imediat nasul. Ca să nu ajungă lichidul cu murdărie în gât. Această igienă se face zilnic și e o modalitate de a diminua efectele poluarii.
Cum se tratează rinita cronică hipertrofică, dar și deviația de sept, atunci când nu ne mai oxigenăm bine, vedeți în video.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: alergii , poluare , deviatie de sept , rinita
Dată publicare: 24-03-2022 09:13