Grăsimea de pe abdomen e premergătoare diabetului. Care sunt elementele-cheie ale tratamentului pentru boală
Your browser doesn't support HTML5 video.
Această stare e premergătoare diabetului. Din fericire, putem face ceva pentru a ne îmbunătăți situația.
Grăsimea de pe abdomen indică riscul cardiovascularCrește masa grasă în special pe abdomen. Este un indicator al riscului cardiovascular. De ce? Apare așa-numita rezistență la insulină. Celulele nu mai lasă acest hormon să transporte zahărul din sânge spre ele.
Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: „Când am rezistență la insulină, insulina nu poate să își facă treba, la nivel recepetorilor glut și la nivel subcelular, e ca un blocaj. Pancreasul produce insulină multă, multă, dar celulele tot țipă după glucoză.”
Adică după energie.
Pacienți supraponderali au un nivel crescut al insulinei. În prima fază, insulina scade glicemia. Cu timpul nu mai reușește, glicemia rămâne mare pentru că insulina nu îşi face treaba.
Dr. Răzvan Vasilescu, medic primar diabet și boli de nutriție: „La nivelul țesutului adipos, apare o rezistență ca un zid şi de asta îți trebuie din ce în ce mai multă insulină pt a dărâma aces zid. Mai întâi luam în greutate, apoi obezi. După care ai nevoie din ce în ce mai multă insulină și apoi nu se mai secretă.”
Grăsimea de pe abdomen afectează toate vasele de sânge și accelerează depunerea colesteroluluiSecreția pancreasului e forţată. Crește glicemia. Situaţia e premergătoare diabetului. În al doilea rând, masa grasă din abdomen afectează, prin semnale chimice, toate vasele de sânge. Și accelerează depunerea colesterolului în artere.
Medicul de diabet și boli de nutriție conduce tratamentul. Acesta înseamnă în primul rând dietă. Medicament este și mișcarea.
Dr. Antonela Burlacu medic primar endocrinolog: „În timpul efortului fizic și un pacient care nu are un nivel bun de insulină, receptorii de glucoză se deschid în timpul eforul fizic şi glucoza intră fără să mai aibă nevoie de insulină ceea ce e foarte bine, că protejează pancreasul.”
Mișcarea protejează nu doar celulele pancreasului, care produc hormonul insulină, ci toate celulele organimului. Este motivul pentru care crește speranța de viață.