Fumatul, un principal factor care duce la apariția herniei de disc
Your browser doesn't support HTML5 video.
Cel mai uşor deteriorăm „amortizorul” prin lipsa mişcării. Şi prin fumat. Aşa apare hernia de disc.
Discurile dintre vertebre își doresc mușchi puternici în jur. Mușchii le preiau o mare parte din sarcină. Sedentarismul slăbește structurile musculare, care vin în sprijinul coloanei verterbrale. Este amplificat de fiecare țigară. Ce face fumatul?
„Ai inhalat din țigară, s-au strâns vasele de sânge, a crescut presiunea în ele și cu fiecare fum de țigară riscul să pocnească un vas. Este fără niciun fel de exagerare la fiecare fum pe care omul îl inhalează din țigară”, explică dr. Magdalena Ciobanu, medic primar pneumolog.
Situația e posibilă în vasele mari. În vasele mici, așa cum sunt cele care iriga coloana vertebrală, țigara deterimină constricție. Până când acestea nu își mai îndeplinesc funcția.
„Discul nu e vascularizat, de asta se și deteriorează. Discul este o structură cartilaginoasă situată între două vertebre, vasele de sânge nu ajung la el, el este hrănit de vertebra de sus și de vertebra de jos. Dacă vertebrele respective au probleme de vascularizație, discurile respective încep să aibă probleme, încep să își piardă apă, să de deschidrateze, devin sensibile la un stres mecanic”, explică dr. Mihai Cristescu, medic primar neurochirurgie.
Stresul mecanic înseamnă inclusiv mersul pe jos. Așa apare hernia de disc. În prezent, poate fi reparată prin intervenții minim invazive, cu o incizie de cel mult 2 cm.
„Ne folosim de spații existente ale coloanei anatomic pentru a junge la coloana. Ne întreabă pacietii ce se întâmplă dacă îmi atingeți structurile nervoase, nervii. Nervii îi atingem, ii mutăm din stânga în drepta și asta suntem antrenați să facem!”, mai explică dr. Mihai Cristescu.
După intervenție, vi se recomandă în primul rând să nu fumați. În al doilea rând, să mergeți pe jos. Zilnic, cel puțin 45 de minute.