Virusurile respiratorii sunt protejate de salivă, de secrețiile nazale si de cele lacrimale.
Galerie foto
Își păstrează astfel capacitatea infecțioasă. De aceea, în sezonul infecțiilor respiratorii, avem nevoie să ne spălăm des pe mâini. Ne explică medicul primar de boli infecțioase Adrian Marinescu, în emisiunea ”Doctor de bine”, realizată de Andreea Groza, și difuzată pe stirileprotv.ro.
Andreea Groza: În afară de vaccinare, face diferența să ne spălăm pe mâini. Ne referim la virusurile SARS-CoV-2, la virusul gripal si la restul virusurilor, care produc infecții respiratorii.
Dr. Adrian Marinescu: E mai ușor să ne gândim altfel. Dacă mâinile noastre sunt curate, o mare parte din bolile infecțioase vor rămâne la distanță, nu e vorba doar de virusuri și de bacterii. Microorganismele pot fi ușor distruse când ne spălăm corect pe mâini cu apă și săpun.
Învățăm de mici cum să ne spălăm și vom avea puține probleme.
Andreea Groza: Ne spălăm pe mâini 20 de secunde să fie corect?
Dr. Adrian Marinescu: Dar, dar pe toată suprafața mâinilor, nu doar pe degete sau doar într-un punct. Nu înseamnă că, dacă ne spălăm 30 de secunde, greșim, dar trebuie să acoperim toate suprafețele mâinilor. Cantitate suficientă de săpun, ne clătim foarte bine, ne uscăm mâinile. Și e important când.
Andreea Groza: Când?
Dr. Adrian Marinescu: Facem planul.
► Înainte de a ne așeza la masă.
► După ce am folosit toaleta. După ce am fost la toaletă nu atingem robinetul cu mâna, ci îl deschidem cu ajutorul cotului.
► După ce folosim un spațiu public.
► După ce atingem suprafețe comune.
► Dacă nu avem la îndemâna săpun, folosim un gel
dezinfectant de buzunar. Nu vorbim doar de pandemie, ci de condiții normale.
Andreea Groza: Copilașii sub cinci ani sunt în comunități, pun mânuțele peste tot și apoi în gură. Cum gândiți situația?
Dr. Adrian Marinescu: Aici apare în calcul așa-numita permanență, adică un părinte sau educatorul, care e tot timpul alături de copil. Aceștia îl spală și îl învață în același timp cum să se spele, ca gestul să devină reflex.
Andreea Groza: Care e circuitul biologic al unui microorganism când punem mâna murdară la ochi, la nas ori la gură?
Dr. Adrian Marinescu: Nasul, gura, ochii - acestea sunt porțile de intrare. Aici germenele ajunge și se multiplică. Apoi ajunge în sânge și, în cazul formelor grave de infecții, în diverse organe. De aceea, punem mâna curată pe porțile de intrare (nas, gură, ochi), ca să ne protejăm.
Sursa: Pro TV
Dată publicare:
24-11-2021 18:00