De ce nu e bine să mâncăm după ora 18:00. Explicațiile medicilor
Your browser doesn't support HTML5 video.
În plus, seara - receptorii de colesterol din ficat, cei care simt colesterolul din alimente, scad sau devin incapabili! Haideţi să vedem legături spectaculoase.
În timpul nopţii. Vedem cea mai mare uzină a organismului uman. Ficatul. Detoxifică. Secretă bilă şi o depozitează în vezicula biliară. Când mâncăm, vezica biliară se contractă şi elimină secrețiile bilare, apoi se reumple.
Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: „Din cauza asta, când suntem graşi şi ţinem cure de slăbire, nu trebui să mâncăm foarte rar pentru că bila stă mult în vezica biliară şi apar pietre.”
Prea multă mâncare seara. Ficatul nu mai poate să capteze colesterolul din mâncare. Seara, receptorii de colesterol din ficat, cei care simt colesterolul din alimente, scad sau devin incapabili! Următoare mişcare? Colesterolul rămâne liber în sânge.
Poate să intre în vase, unde produce inflamaţie inițial. Apoi depozite. Boala se numeşte ateroscleroză.
Creşterea colesterolului atrage după sine creşterea altor grăsimi din sânge. Se numesc trigliceride. Ce urmează? În circulaţia liberă, apar radicali liberi, care oxidează inclusiv particulele de colesterol, situaţie periculoasă. Vorbim despre o bombă nucleară în interiorul propriului organism. Colesterolul rău, LDL, mărit, trigliceride prea mari. Situaţia e asociată cu diabetul.
Cum facem să mărim uşor trigliceridele din sânge? Ne ajută, din păcate, aceleaşi mese luate prea târziu. Prea târziu înseamnă după ora 18.
Dr. Catrinel Macovei, medic primar diabet: „Ficatul preia glucoză, dar o transformă în trigliceride, în grăsime.”
Ficatul nu îşi doreşte mâncare după ora 18. Şi nici creierul endocrin, care guvernează toţi hormonii din organism. E dependent de soare. Iar după 18 se pregăteşte să doarmă. Nu să mănânce.