De ce este recomandat să depozităm alimentele și băuturile în recipiente de sticlă, și nu în plastic sau aluminiu
Your browser doesn't support HTML5 video.
În sticlă va avea cel mai bun gust. Sticla este cel mai bun material care ar trebui să ia contact cu alimentele.
Explicațiile sunt chimie pură. Este singurul material care poate fi reciclat la infinit.
Punem un suc în pahar de sticlă. Într-o doză de aluminiu. Într-un recipient din plastic. În plastic, există compuși organici. Interacționează cu băutura ori cu mâncarea. În aluminiu, găsim de asemenea cuvertură din plastic. Interacționează cu ce mâncam ori bem. De ce sticla nu are acest comportament?
„La sticlă nu am nici protecție din plastic, intră în contact direct cu sticla și în sticlă sunt compuși anorganici, nu schimbă acei compuși pe care îi are băutura”, explică prof. dr. ing. Mihai Eftimie de la Facultatea de Chimie Aplicată.
Băut din sticlă, orice lichid are gustul original. Băut din aluminiu ori plastic, își modifică gustul. La fel se întâmplă cu mâncarea.
Pentru că nu interacționează cu alimentele, cuvertura de sticlă este folosită peste vasele ceramice. Ori peste vasele din metal. Rezultă astfel emailul. Vorbim tot despre vase perfecte să intre în contact cu alimentele. Dacă pelicula de sticlă nu este spartă.
Mai avem un motiv pentru care ar trebuie să mâncăm ori să bem din sticlă. Nu menține bacterii.
„Bacteriile sunt chimie organică. Nu pot să rămână pe sticlă, un material anorganic. Aderența între bacterii și materialul anorganic este foarte redusă. Prin urmare, când le spălăm, cel puțin 95% vor dispărea. Nu vor rămâne atunci la concentrații necesare pentru a forma colonii și de a ajunge patogene”, a mai explicat medicul.
Sticla este materialul perfect de reciclat. Poate fi reciclată la infinit. Din păcate, cel puțin în locul în care ne aflăm, sticla nu este ridicată de către mașinile care încarcă materiale reciclabile. Cu 50% mai puțin costă o sticlă reciclată decât cea produsă inițial. Așa că strângeți-le pentru un centru de reciclare!
La reciclare, se macină, se pune în cuptor. Și avem din nou orice formă de sticlă.