Modifica setarile cookie
Toate categoriile

De ce este normal să consumaţi sare iodată în România și nu versiuni de sare din toate colţurile lumii

Your browser doesn't support HTML5 video.

Hormonii tiroidieni își croiesc drum în tot organismul. Reglează metabolismul şi asigură funcționarea normală a inimii ori a creierului.

Aceşti homoni sunt produși din materia primă numită iod. Este un element pe care organismul uman nu îl poate crea singur. Aflați de ce este normal să consumaţi sare iodată în România și nu versiuni de sare din toate colţurile lumii.

Odată consumat prin alimente ori prin apă, iodul ajunge în intestinul subţire. Îl preia sângele. Tiroida începe să capteze iod prin vasele capilare. Îl oxidează. Şi începe să producă hormonii numiţi T3 şi T4. Toate circuitele din organism au receptori pentru cei 2 hormoni.

Iodul din pânză freatică din România este redus. Estul ţării are cea mai mare carență. De aceea, sarea se iodează pentru România.

Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: „Noi nu mai consumăm sare iodată românească, se consumă tot felul. Sare din Himalaya, din Marea Ionică, nu ne mai aduc o cantitate suficientă de iod. Avem nevoie de 100 de micrograme grame de iod, cel mai simplu găsim în 5 grame de sare iodată.”

Tiroida produce doi hormoni - T3 şi T4. TSH este hormonul care îi controlează. Analiza numită TSH arată că tiroida produce ce trebuie, cât trebuie. Tiroida nu mai funcţionează normal, TSH creşte.

Analizele de sânge numite F T 4 şi TSH sunt decontate de Casa de asigurări. Medicul de familie vi le poate prescrie în cele 12 analize decontate, care se fac anual. Aceste teste trebuie făcute din copilărie până la vârsta a treia. În fiecare an.

Dacă vă înfometaţi în cursul curelor de slăbire, hormonii tiroidieni devini inactivi. Tiroida suferă şi nu veţi slăbi. Dacă vă doriţi o sarcină, hormonii tiroidieni trebuie dozaţi în sânge, înaintea sarcinii şi în timpul acesteia.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult