Modifica setarile cookie
Toate categoriile

De ce este necesar iodul în timpul sarcinii și în ce alimente se găsește

Your browser doesn't support HTML5 video.

Pentru că fătul nu produce hormoni tiroidieni, organismul mamei trebuie să asigure necesarul pentru amândoi. Viitoarea mămică poate afla dacă totul este în regulă de la medicul endocrinolog.

Fătul este incapabil să fabrice hormoni tiroidieni, prin urmare organismul mamei trebuie să asigure sinteza pentru amândoi.

Înainte de sarcina programată, aveți nevoie de examen complet ginecologic.

„Examenul ginecologic complet înseamnă un consult ginecologic cu recoltare de Babeș Papanicolau, ecografie transvaginală, ecografie bilaterală”, explică dr. Cristina Tănase, medic specialist ginecolog.

De asemenea, de analizele uzuale de sânge și de urină. În analizele uzuale se includ markerii pentru tiroidă numiți TSH și FREE T4. Aceștia arată cum funcționează tiroida.

Toate organele și sistemele au receptori pentru hormonii tiroidieni. Sarcina este una dintre cele mai vulnerabile perioade pentru această glandă. Tiroidă își mărește volumul în sarcină. Crește de fapt nevoia de hormoni.

Citește și
Importanța microbiotei intestinale
Cele trei componente pe care se bazează funcția de apărare a organismului. La ce ne ajută fiecare vitamină în parte

„Femeia ia mai multe kilograme în primele 18 saptamâni, tiroida fătului nu funcționează, iar nivelul de sânge crește. Și atunci tiroida mamei se mărește ca să dea hormoni tiroidineni și mamei și copilului”, a declarat dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog.

Dacă înainte de sarcina aveți o boală autoimună cu manifestare pe tiroidă, sarcina o să liniștească afecțiunea.

La 3 luni după naștere, statistic, se declanșează cele mai multe tiroidite autoimune.

O carență de iod la gravide, fie și moderată, poate avea repercursiuni nefaste asupra dezvoltării creierului la copil, dar și asupra evoluției sarcinii. Iodul este un oligoelement care provine din alimentație. Aportul obișnuit de iod în rândul populației este în jur de 100 micrograme/zi, insuficient pentru o gravidă.

Alimentele bogate în iod:

- scoicile și fructele de mare/creveții, cu condiția să fie bine gătite, ca să nu există risc de toxiinfecție alimentară

- peștele gras provenit din mările reci: macrou, hering, sardine, somon- în conservă, congelat sau bine gătit

- oul, laptele și produsele lactate au și ele un conținut de iod ridicat

- sarea iodată folosită pentru gătit este un condiment recomandat în timpul sarcinii.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult