De ce dăm vina pe sare pentru bolile cardiovasculare? Ar trebui să consumăm doar o linguriță pe zi
Your browser doesn't support HTML5 video.
Şi atunci de ce dăm vina pe sare pentru bolile cardiovasculare? Pentru că aceasta e fiziologia umană. Haideţi să o înţelegem că să fim conştienţi că prea sărat înseamnă prea mare risc de accident vascular cerebral ori infarct de miocard.
Ventriculul stâng este pompa inimii. Dacă presiunea sângelui e prea mare, vorbim despre hipertensiune, pereţii inimii se îngroaşă ca să se adapteze. Adaptarea, din păcate, înseamnă până la urmă incapacitatea inimii de a funcţiona corect. Adică insuficiență cardiacă.
Ce rol are sarea în acest proces?
Raluca Naidin, medic primar cardiolog: „Sarea reţine apa în corp, dacă reţine apă în corp, creşte volumul de sânge şi creşte presiune în artere.”
Volum mare al sângelui în circulație. Plus presiune uriaşă în artere, vasele care conduc sânge oixgenat de la inima la ţesuturi, cele care fac ateroscleroză, locul unde apare accidentul vascular.
Fizica, chimia şi biologia ne spun să limităm sarea la mai puţin de o linguriţă pe zi. Să nu putem sare iodată în mâncare, pentru că toate alimentele cumpărate au deja sare. Şi să reglăm gustul cu ajutorul plantelor condimentare.
Ne uităm la pacienţii hipertensivi, care nu ştiu de boală. Pentru că îşi măsoară tensiunea. Ori nu îşi iau tratamentul zilnic. Tratamentul se ia toată viaţa
Un hipertensiv netratat nu poate să elimine, în mod normal, sarea din interiorul organismului.
Elisabeta Badila medic primar cardiolog: „Dacă rinichiul nu mai elimină sarea cum trebuie, atunci acea sare rămâne în organism. Sarea atrage apă. Odată ce ai apă în organism, cantiatea de sânge orgasnim creşte şi inima e supusă unui stres mai mare ca să resolve această cantitate mare.”
Pe de altă parte, sarea conţine sodiu şi clor. O linguriţă de sare, adică doza zilnică permisă, înseamnă o cantitate de sodiu de sub 2 grame.
Elisabeta Badila medic primar cardiolog: „Acest sodiu ajunge să intre în peretele vasului, iar odată intrat în peretele vasului, are tendinţa să ţină sodiu în perete şi se autoîntreţină retenţia.”
Adică să autoîntrețină o cantitate mare de apă în organism.