Cum se ajunge de la fumat la parodontoză. Curățarea profundă se face în cabinetul stomatologic
Your browser doesn't support HTML5 video.
Fumul de ţigară loveşte prima oară cavitatea orală. Şi va depăşi capacitatea de apărare a gingiei – apărare care se face prin vasele de sânge. Apare inflamaţia gingivală - ca reacţie de luptă.
Dr. Mihnea Velisarato, medic chirurgie orală: „Boala parondontală e o boală a ţesutului de support al dintelui, os, gingie, ligament, afectate din cauza unor obiceiuri vicioase, unei igiene proaste, a unor boli generale”. Fumatul este o boală cronică. Dar nivelul crescut al dioxidului de carbon din fumul de ţigară permite dezvoltarea unor specii de bacterii care iubesc mediul sărac în oxigen. Altele decât cele din cavitatea orală ale unui nefumător. Speciile agresive bacteriene ajung în straturile profunde ale parodontziului – adică ale ţesuturilor moi care susţin dintele. Şi aşa apare cel mai uşor boala parondontală. Are patru stadii - ultimul înseamnă pierderea dintelui.
Igiena nu se poate face corect doar prin periaj, ci prin igienizări în cabinetul dentar. Dacă pungile parodontale sunt mai mari, se face şi o curăţare chirurgicală. Dar până acolo, medicii încearcă stoparea evoluţiei parodontozei. Pentru aceasta, igienizările se pot face cu jet puternic cu apă de gură. Dr. Dragoş Popescu, medic stomatolog: „Intervenție care aste total nedureroasă, lichidul cu care noi clătim e o pară de gură încălzită la 40-50 de grade, este plăcută pacientului, nu mai resimte acest aparat rece de la clasica metodă de curăţare. Curăţăm în 95%.”
Şi implanturile pot fi atacate de bacterii. Chiar dacă nu mai au ţesut moale de susţinere. Numit parodontziu. Dr. Dragoş Popescu, medic stomatolog: „Implanturile nu mai au parodonţiu, ele sunt inserate doar în os, dar se dezvoltă colonii bacteriene pe care noi trebuie să le curățăm.”
Vorbim despre acelaşi procedeu cu lichid cald anti-bacterian, care se face la 2-4 luni.