Cum păcălește SARS-CoV-2 sistemul imunitar în lipsa vaccinării și ce se întâmplă cu plămânii după vindecare
Your browser doesn't support HTML5 video.
Nu doar 14 zile, în timpul infecției acute. Ci pe termen lung. Suferă toate organele. Fiziologia simplă ne da încă un motiv pentru care recomandăm vaccinarea.
Doar Bulgaria ne depășește la numărul de decese per milion în ultimele 14 zile din noiembrie. Țară cu rată mai mică de vaccinare decât România. În acest context, în ultimele zile, un pacient din Africa de Sud, infectat cu HIV se pare, a dezvoltat o super-variantă SARS-CoV-2. Cu nu mai puțin de 32 de mutații în proteina spike. Varianta Delta, acum dominantă în întreaga lume, are doar 16. Unele dintre acestea, posibil, îi permit virusului să devină mai transmisibil. Și mai mortal.
„Îngrijorarea vine din acest număr foarte mare de mutații. Această varintă îl prezintă la nivelul proteinei spike. Faptul că vedem boli infecțioase în diverse locuri al globului nu trebuie să ne lase indiferenți pentru că bolile infecțioase se deplasează cu avionul”, a explicat conf. dr. Emilian Popovici, Societatea Română de Epidemiologie.
În fața virusului SARS-CoV-2, organismul uman reacționează, prima oară, datorită imunității naturale. Abia apoi intră în acțiune așa-numita imunitate dobândită, de finețe. Care produce anticorpi capabili să lupte, eficient și specific cu virusul.
Prin vaccin educăm tocmai imunitatea dobândită, de finețe. Și nu vom avea pagube în țesuturi vitale.
În lipsa vaccinării, virusul păcălește sistemul imunitar. Când își dă seama că este păcălit, va reacționa prin inflamație severă.
„Produc niște substanțe destul de toxice pentru a ataca virusul, dar această luptă nu se oprește doar la nivelul virsului, vor fi atacat și țesuturi care au fost atacate de către virus și atunci se produce o leziune impresionant de mare la nivel plămânilor. După ce virusul a fost anihilat și pacientul nu mai transmite virusul, dar reacția inflamatorie rămâne”, a transmis dr. Maria Dede, medic primar pneumolog.
Ce face inflamația care rămâne în plămân după ce virusul nu mai e prezent? Scade nivelul oxigenului care intră în sânge. Oxigen puțin plus inflamație înseamnă că se declanșează cascadă de coagulare. Și apar cheaguri de sânge în toate vasele. Acestea se sperie. Se dilată exagerat. Scade presiunea sângelui. Organele nu mai sunt irigate bine cu sânge.
Între alveolele pulmonare, prin care respirăm, și vasele de sânge care le înconjoară, există un țesut elastic. Își pierde elasticitatea din cauza inflamației.
„Când se produce cicatrizarea, se produce cu îngroșarea acestui țesut elastic, acolo se pot depune niște fibre mai dure, mai rigide. Oxigenul va trce cu dificultate prin acest țesut, el fiind ca un sandviș, între alveole și capilar este acest țesut elastic, care se va îngroșa”, a explicat dr. Maria Dede.
Rezultă plamâni de dimensiuni mici. Capacitate respiratorie mică. Înseamnă insuficiență respiratorie cronică.
Această cascadă de evenimente biologice este prevenită de vaccinare. Pentru că sistemul imunitar nu este păcălit de virus. Și știe să nu reacționeze exgerat cînd îl depistează.