Cum apare ficatul gras la vârstă mică. Între 7 și 9 ani e perioada cea mai periculoasă pentru obezitate
Your browser doesn't support HTML5 video.
Insulină non-stop - produce pancreasul, dacă cel mic ronțăie toată ziua.
Dr. Steluța Boroghină, medic primar pediatru: „Ne-am obișnuit, stând la televizor, să ronțăim în continuu, este cumva un reflex, problema este că organismul este scăldat în insulină”.
Flux continuu de insulină înseamnă că pancreasul, organul care o produce, lucrează non-stop.
Dr. Steluța Boroghină, medic primar pediatru: „Nu putem să-l folosim non-stop, ar fi ca un motor care până la urmă ajunge să meargă în gol. Un copil trebuie sa manânce trei mese principale pe zi, eventual cu un singur fel, nu e obligatoriu să avem trei feluri la o masa, trei mese și două gustări este arhi suficient pentru un copil peste trei ani. La adolescent sunt suficiente doar cele trei mese principale”.
Aceasta e ordinea pe care o impune, în mod corect, pancreasul uman.
Toate alimentele se transformă în glucoză în sânge. În mod normal, în copilărie și pentru tot restul vieții, glucoza trebuie să plece din sânge în mușchi. Dar este combustibilul perfect pentru mușchi, doar dacă vă mișcați. În mușchi, o parte din glucoză e folosită în mișcare, o parte transformată, corect, în combustibil de rezervă.
Copilul ronțăie toată ziua. Și nu se mișcă. Ce face glucoza din sânge?
Dr. Steluța Boroghină, medic primar pediatru: „În loc sa de ducă în muschi, se depune în ficat. Se duce și depune în aceste grăsimi trigliceride”.
Glucoza din sânge neconsumată intră în grăsimile numite trigliceride. Le vedeți în buletinul de analize. Acestor grăsimi le place să meargă în ficat. Și să se depună aici.
Așa apare ficatul gras la vârstă mică. Între 7 și 9 ani e perioada cea mai periculoasă pentru obezitate, dar și pentru ficat gras.
Un dulce înainte de activitate fizică e chiar recomandat. Glucoza obținută astfel se duce direct în muschi și se consumă. Fenomen benefic pentru copilaș. De altfel, în privința mișcării, Organizația Mondială a Sănătății spune că, până la 5 ani, un copil trebuie să se joace non-stop. Dar nu într-un ecran. Ci cu efort fizic. Iar după 5 ani, să aibă cel puțin o oră pe zi de joacă cu activitate fizică intensă.
În copilărie, cu mișcare și cu scădere în greutate - 10-15% - dispare ficatul gras. Se însănătoșește.