Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cum apare anemia și care sunt principalele cauze. Cele mai multe boli cronice evoluează cu anemie

Your browser doesn't support HTML5 video.

Tiroidita autoimună este una dintre cele mai frecvente boli. Produce, secundar, anemie. Aflăm imediat detaliile.

Anemia nu arătă doar lipsa fierului. Spre exemplu, cele mai multe boli cronice evoluează cu anemie.

Puține celule roșii în sânge. Anemia. Cel mai frecvent tip de anemie apare prin deficit de fier. Dar, nu se tratează, automat, cu fier. Ne explică motivul profesor universitar doctor Alina Tănase:

Alina Tănase: ”Nu e corect să tratăm anemia feriprivă cu fier, fară să știm cauza, tratăm simptomul, nu tratăm cauza! Și, dacă am descoperit o anemie prin lipsa de fier, trebuie să găsim cauza acesteia, să găsim sângerarea. Adică sângerăm pe undeva - fie e o menstruție abundentă, poate să fie o modificare ginecologică, e cea mai freventă cauză de anemie feriprivă, sau o sângerare la nivel tubului dihestiv, găsim sângerarea”.

”Dacă pacientul pierde sânge picătură cu picătură, organismul se adaptează extrem de ușor, reușim să ne adaptăm și să nu avem simptome, deși hemoglobina ajunge foarte mică”.

Stomacul ori colonul sunt locurile unde, frecvent, apar sângerări minore. Dar care determină anemie. Au nevoie de investigații.

Dacă hrana nu este vegetariană, deficitul de vitamina B 12 înseamnă că vitamina nu poate fi absorbită în stomac. Determină… anemie.

Și în tiroidita autoimună nu există vitamina B12. Apare așadar… anemia. Iată de ce:

Daniela Georgescu medic primar hematolog: ”Acești anticorpi, care sunt sintetizați, sunt sintetizaț în tiroidita autoimună, pot să determine deficit de absorbiție la nivel intestinal”.

Celulele roșii, celulele albe și trombocitele, care fac coagularea - toate sunt produse în măduvă așa numita hematopoietică. O găsim în oasele late. Măduva nu produce, apare anemia.

Alina Tănase, Transplant medular: ”Măduva nu produce fiindcă e infilltrată cu cele anormale și poţi să ai amenie severă, poate să nu producă pur și simplu ca în anemia aplastică când n-ai nici eritrocite, nici trombocite, nici leucocite. Poți să ai anemie în orice boală cronică – și în insuficiență hepatică și renală și într-o boală auto-imună”.

Cea mai cerută analiză de sânge, numită hemoleucogramă, se face anual. Arată anemie, aveți nevoie de investigații. Nu se tratează automat cu fier.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult