Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cum acționează virusul SARS-CoV-2 în organism. Medicii au explicat de ce este important să ne vaccinăm

Your browser doesn't support HTML5 video.

Vaccinarea previne formele grave de boală, dar nu previne neapărat infectarea, spun experții.

Singapore a fost exemplu corect, la nivel mondial, de la începutul pandemiei, în privința măsurilor de securitate biologică. Între timp, 80% din populație s-a vaccinat. Au relaxat măsurile și, în prezent, au peste 2000 de infectari pe zi. Dau însă, din nou, lecția corectă epidemiologică întregii lumi.

„Au 2.800 noi pe zi, dar cazurile de terapie intensivă sunt 0,1%, iar 98% sunt forme asimptomatice de boală sau cel mult medii. Deci când te vaccinezi previi formele grave de boală și decesul. Acum, ei trec la doza 3 de vaccin, scade rata de infectare de 11 ori și rata de fome grave de 19 ori. Practic, soluția asta este să ții infecțiile la un nivel rezonabil care să-ți permită să funcționezi cât mai aproape e normalitate și să vaccinezi cu două doze și, apoi, cu doza 3 să limitezi numărul de decese. Trebuie să învățăm să coexistam cu virusul sub foma unor măsuri, să funcționezi social și economic rezonabil și să îți țină numărul de infecții la nivel tolerabil. Asta înseamnă să ne vaccinăm”, a explicat medicul Emilian Popovici, Societatea Română de Epidemiologie.

Virusurile și complicatul sistem imunitar uman sunt în război continuu, chiar dacă nu îl simțiți. O persoană vaccinată știe să lupte. Invazia e limitată.

„E o armată invadatoare care e reprezentată de virusuri, în cazul de față de SARS-CoV-2. Și una care te apară, reprezenată de anticorpi neutralizanți. Dacă anticorpii neutrlizanți sunt produși mai rapid și în cantitate suficientă, virusul este anihilat, e o luptă între invadator care este virusul și sistemul imunitar care acționeză prin producerea acestor anticiorpi neutralizanți. Dacă răspunsul e mai lent, se poate intâmpla că virusul să se multiplice mai repede și omul să se îmbolnăvească”, a mai explicat medicul.

Citește și
Dr. Ioana Ardeleanu
Screeningul neonatal poate preveni afecțiuni grave neurologice sau endocrine

Dar cu simptome ușoare. Această impunere în fața virusurilor e oferită de vaccin.

Vaccinarea ajută sistemul imuntar să prevină infecția. Sau să limiteze infecția la forme ușoare de boală. Nu știm dacă propriul sistem imunitar e competent sau nu. De aceea, avem cel mai serios motiv să îl ajutăm prin vaccinare.

Organismul uman funcționează ca un stat ideal. Țesutul pulmonar. Una dintre cetățile acestui stat. Aerul vine plin de microorganisme. Nu e steril. Trebuie igienizat. Și reciclat!

Aici vedem mucoasa din plămâni, în contact direct cu aerul. Pe aceasta stă o perdea de bacterii. Ocupă perfect locul. Să nu fie luat de invadatori.

A doua barieră e mucusul din plămâni, care împinge microorganismele în afară.

Apoi vedem zidurile cetății. Epiteliul pulmonar. Din păcate, e spart de poluare și fumat. Și așa li se permite invadatorilor să intre ușor. Invadatorii sunt virusuri, baterii și ciuperci.

Apărarea din plămân are camere de luat vederi la propriu. Se numesc celule dendritice.

„Sunt înrudite cu macrofagele, linia de apărare a imunității înnăscute care, prin receptorii de suprafață, sunt capabile să distingă între celulele normale și cele tumorale sau între celulele normale și invadatorii -virusuri și bacterii”, a declarat dr. Carmen Chifiriuc, Facultatea de Biologie.

Camerele de luat vederi din plămân, adică celulele dendritice, înregistrează tot. Și sunt mobile. Când detectează un virus se deplasează rapid la ganglioni. Și prezintă virusul celulelor imune de aici.

Acestea se numesc limfocite. Așa activează al doilea tip de apărare din plămân.

„Limfocitele elaborează un răspuns imun specific față de acel antigen și se diferențiază răspunsul specific. De asta trebue să fim ajutați prin vaccinare”, a mai declarat medicul.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult