Cum a schimbat pandemia relația părinte-adolescent. Explicațiile psihiatrului Carmen Truțescu
Your browser doesn't support HTML5 video.
Închiderea şcolilor pentru o perioadă atât de lungă şi telemunca în cazul adulţilor au dus la situaţii neaşteptate, în care adolescenţii au avut ocazia să îşi descopere sau redescopere părinţii. Relaţia părinte-adolescent este - nu de puţine ori - una tensionată, iar pandemia a scos şi mai mult la iveală acest lucru. Carmen Truțescu, psihiatru INSMC: ’’În adolescență este important grupul de vârstă. Adolescenţii simt nevoia să stea cu oameni de vârsta lor, să fie validaţi, să se desprindă de părinţi, să îşi găsească propriul drum în viaţă. Despărţirea aceasta de cei de vârsta lor le-a produs multă suferinţă. Era momentul în care poate îşi descopereau prima iubire sau aveau planuri cu prietenii din clasa lor. Aşteptau şi visau la o petrecere sau la o vacanţă la mare cu gaşca. Faptul că aceste lucruri nu s-au mai întâmplat, pentru unii au produs adevărate drame.’’
Iar studiile arată, spune psihiatrul Carmen Truțescu, că anxietatea s-a instalat în ultimul an inclusiv în rândul copiilor de grădiniţă sau din clasele primare.
Despre provocările din toată această perioadă şi cum se poate gestiona mai bine relaţia părinte-adolescent, aflaţi din emisiunea Doctor de bine’’, din VIDEO de mai sus.