Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Controlul la pneumolog înseamnă educaţie medicală primară. La ce trebuie să fim atenți

Your browser doesn't support HTML5 video.

Poluarea din marile orașe înseamnă două gaze principale, care intră în reacție cu apa, iar de pe urma acesteia rezultă acidul sulfuric.

Dramatic e că acest contact între substanțe are loc la nivelul plămânilor noștri. De aceea, controlul la pneumolog înseamnă educaţie medicală primară.

Vedem aici o intervenţie chirurgicală robotică. Făcută în plămân. Medicul controlează robotul din consolă. Inciziile sunt minim invazive, recuperarea pacientului durează o zi. Pacientul este un tânăr fumător. Cu o leziune malignă. Riscul de a dezvolta afecţiuni grave ale plămânului creşte...sută la sută la cei împătimiţi. De aceea, medicii ne spun că o dată la fiecare 2 ani, să facem CT toracic de control. Şi nu doar dacă sunteţi fumători.

Felix Dobrițoiu medic specialist chirurgie toracică: ”Cu maşina mergem la odată pe an şi facem ITP –ul şi deşi are 2, 3 ani, noi avem zeci de ani şi nu mergem să facme lucrurile ăste deşi e mult mai important pentru noi decât orice altceva în viaţă”.

Poluarea cu gaze emise de maşinile diesel, spun studiile, este mai dăunătoare decât ….fumatul. Aşadar controlul plămânilor trebuie făcut anual, la pneumolog. Şi o dată la 2 ani un control imagistic de tip CT. Nu o radiografie pulmonară simplă. Iată de ce:

Adriana Cojocaru, medic primar imagistică medicală: ”O radiografie simplă va depista foarte rar un cancer mic la 1-2 cm care este atât de mare e un cancer tratabil”.

Locuiţi într-un oraş poluat? Ne uităm cu atenţie la două gaze pe care legasim în atmosferă. Dioxidul de sulf și oxidul de azot.

Nasul e aparatul de aer condiţionat la purtător. Şi, aţi văzut, aparatul de aer condiţionat elimină o cantitate de apă. Şi nasul produce apă, gazele de eşapament din jur intră în reacţie cu această apă din interior şi din asta rezultă o poveste urâtă.

Annette Madelene, Facultatea de Chimie Aplicată şi Ştiinţă: ” Se formează acid sulfuric, acid sulfuros. La nivel nasului, mucoasei se poate forma acest acid sulfuric ca urmare a umidităţii din mucoasă”. În propriul arbore respirator, apar aşadar reacţii care ard mucoasa şi cauzează micro-leziuni. Aceleaşi precum în cazul ploilor acide.

Nu putem, singuri, să controlăm poluarea. Dar putem să ajungem anual la medicul pneumolog. Pentru control medical. În lipsa simptomelor. Motivul?

Cancerul de plămân nu da simptome în stadiile când e tratabil.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult