Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Celula stem - cea mai spectaculoasă din organism. Sunt folosite pentru a trata boli grave ale sângelui

Your browser doesn't support HTML5 video.

Cea mai spectaculoasă celulă este celula stem. Se regenerează permanent. Și se diferențiază. Iată cum se fac celule roșii în sânge, celule albe și trombocite. Și cum propriile celule stem pot să salveze viața altui om.

Echilibrul. L-a inventat sângele. Vorbim de un lichid care conține celule roșii, prin care ne oxigenăm, celule albe - care ne apără. Și trombocite - celule, care participă la coagulare.

Măduva produce celule stem. Din acestea, apar toate celulele sângelui. Splina le distruge apoi, la un timp stabilit.

90% dintre oameni au în familie o rudă compatibilă din punct de vedere imunologic. Asa înseamnă că pot să primească celule stem compatibile.

Bolile grave ale sângelui se tratează prin transplant de celule stem. E posibil de la o rudă jumătate compatibilă imunologic.

Prof. dr Alina Tănase, Director medical, Institutul clinic Fundeni: „E ușor să găsești în famile pe cineva jumătate compatibil cu tine, dacă nu ai un frate compatibil, poate să fie un văr, un copil a luat jumătate din genele tale. Principiul acestui transplant este să refacă maduva cu niște cele sănătoase, dar ca să o refaci, trebuie să o distrugi pe cea veche. Punem citostatic în doză mare, distruge maduva veche bolnava, după ce se termină această etapă, punem celule stem”.

Celulele stem sănătoase, recoltate din sângele donatorului, au markeri pe suprafață. Și, odată introduse în organism, ajung în locurile lor din măduvă, mai exact în oasele late. Vedem sternul ori oasele bazinului.

Prof. dr Alina Tănase Director medical, Institutul clinic Fundeni: „Când ajung în nișă, ele își primesc stimuli de la celulele din jur și încep să se prindă, încep să devină celule roșii până ajungem noi să le vedem în hemogramă că au ajuns trombocite, leucocite”.

Trombocite, celulele roșii și leucocite mature și sănătoase, se vor vedea în sângele persoanei, care a primit celule stem. O lună durează tot procesul.

Prof. dr Alina Tănase, director medical, Institutul clinic Fundeni: „Noi tratăm boli, care fără transplant nu s-ar vindeca și întotdeuna cred că așa sa plecăm la drum, avem această șansă să facem transplant și să scăpăm de boală”.

Insitutul Clinic Fundeni a depășit anul acesta 2.000 de transplanturi de celule stem. La acest nivel, sunt centrele mari de transplant din Europa. Puteți dona celule stem, printr-o simplă donare de sânge, pe www registru-celule-stem.ro.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult