Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cea mai avansată terapie celulară din lume, folosită și în România

Your browser doesn't support HTML5 video.

Limfocitele T fac parte din familia globulelor albe. Celulele pot fi recoltate din sânge, apoi modificate în laborator şi reintroduse în fluxul sanguin al pacientului. Astfel, se prind direct de celulele tumorale și le distrug.

Vorbim despre cea mai avansată terapie celulară din lume. Din aprilie, e folosită şi în România.

În sânge, glubulele roșii transportă oxigenul, globulele albe ne apără de infecții, iar trombocitele ne ajută să ne reparăm și produc coagularea.

Prof. univ. dr. Alina Tănase, medic primar hematolog: „Țesutul sanguin se reînnoiește prin fiecare din aceste celule. Locul de unde se produc este măduva osoasă hematogenă, adică un tesut din interiorul oaselor lase – stern, bazin, coaste”.

În măduvă, găsim celulele stem. Acestea se diferenţiază în celule roşii ori celule albe ori trombocite. E un proces continuu.

Prof. dr. Alina Tănase: „Este o balanţă tot timpul între ce se produce şi ce se distruge ca noi să avem o cantitate suficientă în sângele nostru”.

Orice afecţiune a fiecăreia dintre aceste celule înseamnă o boală hematologică. Pentru bolile hematologice maligne, care nu răspund la tratament, există cea mai mare speranţă: terapia celulară.

Limfocitele T sunt celule albe. Misiunea lor este să distrugă celulele infectate cu virusuri și eventuale celule tumorale. Din păcate, celulele canceroase îşi pot crea un mediu diferit. Limfocitele T nu mai reuşesc să le distrugă.

Institul Clinic Fundeni. Aici, patru pacienţi vor primi în aprilie propriile limfocite T modificate, sub formă de medicamente. Ne explică profesorul universitar doctor Alina Tănase.

Prof. univ. dr. Alina Tănase, Institutul Clinic Fundeni: „Recoltăm celule imune ale pacientului, limfocite T, de fapt, şi visul oricărui medic care tratează astfel de boli pare foarte aproape de a se împlini. Trimitem la un laborator de specialitate aceste limfocite, ele sunt modficate genetic, sunt modificate cu un marker care se prinde fix de celula tumorală. Noi trimitem în acest laborator celulele pacientui, ca o pungă de sânge, este ca o procedură de donare de sânge. Celulele imune T ale pacientului se întorc apoi sub forma unui medicament. Procedură este aprobată de FDA și de Agenţia Europeană a Medicamentului, din 2018. În România, aceste medicamente sunt decontate de Casa de Asigurări”.

Înseamnă terapie personalizată, dar nu mai vorbim despre teorie, ci se întâmplă. Sunt medicamente personalizate, care conţin propriile celule imune, învăţate în laborator să atace direct celele canceroase.

Anual, aveţi nevoie de o hemoleucograma completă. Aceasta se repetă, dacă aveţi simptome. Este vorba în primul rând de oboseală nejustificată.

Simptomele bolilor hematologice:

►oboseală; ►scădere în greutate inexpliabilă; ►transpiraţii inexplicabile; ►febră, care se repetă, dar nu în context infecțios; ►sângerări care se repetă; ►vânătăi fără traumatisme.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult